Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els sindicats de Bombers, en contra de la solució per al parc del Pont de Suert

Els sindicats de Bombers, en contra de la solució per al parc del Pont de Suert

El col·lectiu exigeix que la instal·lació es professionalitzi "immediatament". Per contra, l'ASBOVOCA es felicita de l'acord perquè el recinte, gestionat per voluntaris, funcioni durant tot l'estiu
Bombers voluntaris del Pont de Suert (Foto: ACN)
10/07/2017 20:45

Els sindicats de bombers professionals UGT-Bombers, CATAC, CCOO, CSI-F i COS han manifestat el seu ''profund'' desacord amb la solució proposada fins al 31 d'agost per la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments per al Parc de Bombers del Pont de Suert. El recinte, gestionat íntegrament per bombers voluntaris, seguirà obert fins a aquella data gràcies a una planificació que permet la presència de quatre persones de manera permanent i la cobertura les 24 hores del dia.  

Els sindicats creuen que és una ''solució marcada per les presses i les pressions'', que el col·lectiu de bombers voluntaris "assumeix unes funcions que no els hi pertoquen" i fins i tot creuen que és ''il·legal i molt irresponsable''. El col·lectiu va més enllà i creu que pot portar a "crispació i mals entesos tant al col·lectiu de bombers professionals com de voluntaris", malgrat que tot seguit matisen que "el problema no recau en la relació dels dos col·lectius sinó en què es transgredeixen totes les normes bàsiques de funció pública, del voluntariat i les relacions laborals". En aquest sentit, creuen el Govern "no pot esperar al setembre per posar sobre la taula una solució definitiva perquè l'Alta Ribagorça tingui un parc de bombers com qualsevol altra comarca catalana, amb bombers de guàrdia 24 hores els 365 dies de l'any".

Tot i aquesta crítica a la solució acordada, des de l'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya (ASBOVOCA) s'han desmarcat d'aquest posicionament i han elogiat la solució a què s'ha arribat de manera provisional. El president de l'ASBOVOCA, Josep Maria Alcalà, ha visitat les instal·lacions i ha assegurat que ara mateix "fa goig veure el parc obert" i s'alegra del fet que fins i tot els veïns "venen a veure els seus bombers i a felicitar-los", cosa que com a representant del col·lectiu li genera "una immensa alegria". Els efectius ribagorçans esperen que, després d'haver arribat a un pacte per no tancar el parc en ple estiu, es concreti un model més clar de funcionament per a properes campanyes.

Incorporar professionals al Pont de Suert

Pel que fa a aquest model, els sindicats de treballadors públics exigeixen que el parc del Pont de Suert, tradicionalment format per voluntaris, passi a ser professional de manera "immediata'', tot i que "sense deixar de banda els bombers voluntaris de l'Alta Ribagorça, que seguiran sent necessaris per donar una resposta de qualitat que es mereix la comarca". Segons aquestes entitats, a la situació dels darrers mesos s'hi ha arribat per la ''deixadesa'' de la Direcció General al llarg dels anys. A la demarcació de Lleida, remarquen, només hi ha 8 dels 73 parcs professionalitzats que hi ha a Catalunya, tot i que, recorden, "té més d'un terç del territori, un greuge que no pot continuar''.

Els sindicats, finalment, hi afegeixen que els bombers professionals i els voluntaris "han de ser iguals en formació i en material, tot i que uns tinguin una relació laboral amb l'Administració que assegura la cobertura en tot moment, i els altres, com el seu nom indica, són voluntaris que podran oferir el mateix servei però segons la seva disponibilitat personal".