Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els veïns de la Vall de Tost fan saber a la Generalitat el rebuig a la guixera

Els veïns de la Vall de Tost fan saber a la Generalitat el rebuig a la guixera

Els contraris al projecte asseguren que malmetria el jaciment paleontològic més antic de la península El moviment de rebuig suma el suport de l'entitat ecologista IPCENA
Pedrera a Montant de Tost
01/08/2011 17:44

Veïns, associacions, i ecologistes han reclamat aquest dilluns a la Generalitat que rebutgi el projecte de construcció d'una tercera guixera a la vall de Tost, presentat per l'empresa Knauf. Segons les associacions ambientals, es posa en perill espècies protegides d'animals i de plantes, a més del jaciment paleontològic més antic de la península ibèrica.

Els col.lectius locals s'han mostrat molestos perquè creuen que la memòria del projecte conté "falsedats" com ara "que només viuen dues famílies a la vall", quan hi ha un centenar de veïns empadronats.

Els contraris a la guixera han sumat el suport de l'entitat ecologista IPCENA. En declaracions a l'ACN, el seu portaveu, Joan Vàzquez, conclou que "és el projecte més barroer i menys rigorós dels últims 20 anys".

L'anunci d'informació pública sobre la sol·licitud d'autorització ambiental i l'estudi d'impacte per la construcció d'aquesta guixera va ser publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el passat 23 de juny. Els detractors han presentat al·legacions així com més de 500 signatures per evitar que s'aprovi la construcció.

Raquel Pubill, portaveu de Lo Riu Roig, hi afegeix que "tocant a l'àrea d'actuació de la guixera hi ha l'ermita de Sant Genís de Torà de Tost i el castell de Calassanç, tots dos elements greument amenaçats per la seva estructura precària del segle XI".

Pubill ha manifestat que des de Lo Riu Roig denuncien que l'explotació de la guixera no suposarà cap millora per a Tost, ni donarà feina a gent del municipi, ni aportarà cap valor afegit.

Un altre dels problemes que denuncien els veïns és l'abastiment d'aigua de la vall, ja que agafen l'aigua d'un nivell freàtic de cinc metres i l'explotació de la mina els deixarà sense aigua ja que profunditzarà fins a 20 metres.