Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els veïns de Mencui denuncien esfondraments a la part baixa del poble i esquerdes als carrers

Els veïns de Mencui denuncien esfondraments a la part baixa del poble i esquerdes als carrers

L'Ajuntament de Soriguera ha demanat un estudi de risc a l'Institut Cartogràfic de Catalunya. Els habitants creuen que les intenses nevades i pluges dels darrers mesos han agreujat el problema
Un veí de Mencui assenyala una esllavissada a tocar del poble (Foto: ACN)
05/07/2018 11:25

Els veïns de Mencui, al municipi pallarès de Soriguera, han denunciat esfondraments del terreny a la part baixa del poble i esquerdes en algun dels carrers.

Josep Maria Nus, veí de Mencui, ha explicat a l'ACN que fa unes cinc setmanes es va originar el primer esfondrament de terres, d'uns 2 pams, i que transcorregut aquest temps l'esfondrament del talús ja és d'1,5 metres. En aquest terreny hi havia el pal de la llum que subministra a les cases del poble i a causa dels moviments de terres, l'empresa ja ha substituït aquest pal i l'ha reubicat a un altre indret.

Els veïns també denuncien l'aparició de les primeres esquerdes, d'entre 3 i 4 centímetres, als carrers de la part baixa del núcli. L'Ajuntament de Soriguera, ja ha demanat un estudi de risc a l'Institut Cartogràfic de Catalunya per buscar possibles solucions. L'alcalde Josep Ramon Fondevila ha dit que temen filtracions per les esquerdes en cas de pluja i que el terreny sobre el qual se sustenta el poble vagi cedint.

Els veïns del poble creuen que la causa principal de la cessió del terreny són les intenses nevades de l'hivern i les pluges de la primavera i reclamen una solució a l'Ajuntament perquè no vagi a més. De moment els únics danys que s'han hagut de lamentar són el canvi d'ubicació d'un pal de la llum i la caiguda d'un tram de paret. A pocs metres del poble, però ja en una zona muntanyosa, fa uns dos mesos també s'hi va originar una esllavissada de grans dimensions que va arrossegar pedres, terra i arbres. Aquesta esllavissada es va produir en una zona no transitada però que del poble es veu fàcilment.

Josep Maria Nus ha explicat que l'any 1965 ja va passar un episodi similar en que després d'un seguit de pluges el terreny on es sustenta el poble va cedir. Ara, demanen solucions per poder rectificar a temps.