Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Emotiu i multitudinari comiat a Joan Martí i Alanis

Emotiu i multitudinari comiat a Joan Martí i Alanis

La cripta amb les despulles de l’arquebisbe i excopríncep d’Andorra es podrà visitar durant els pròxims dies La cerimònia ha estat presidida pel bisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, acompanyat de nombrosos arquebisbes i bisbes catalans
14/10/2009 14:12

El funeral de l’arquebisbe emèrit d’Urgell, Joan Martí i Alanis, s’ha celebrat aquest dimecres a la Seu. Les despulles del que va ser Copríncep d’Andorra han estat enterrades a la catedral de Santa Maria d´Urgell davant la presència de nombroses autoritats andorranes i catalanes, membres de la comunitat religiosa i feligresos que li han volgut dir l’últim adéu.

Una mica abans de les onze del matí s’ha iniciat la processó amb el fèretre des del Palau Episcopal fins a la Catedral, amb la presència dels bisbes concelebrants i capellans. Tot el funeral ha estat solemnitzat pel Cor dels Petits Cantors d’Andorra, sota la direcció de Catherine Méthanyer. Els ha acompanyat a l’orgue de la Catedral el Mestre organista Mossèn Antoni Cagigós. La durada de la cerimònia, davant més de 1200 persones, ha estat d’una hora i dos quarts.

La celebració l’ha presidit el bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, acompanyat pel cardenal arquebisbe metropolità de Barcelona, Lluís Martínez Sistach; l’arquebisbe metropolità de Tarragona i primat de les Espanyes, Jaume Pujol Balcells; el bisbe de Tortosa, Xavier Salinas; el bisbe de Solsona, Jaume Traserra; el bisbe de Vic, Romà Casanova; el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés; el bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz; i el bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull. El funeral ha comptat també amb la presència del bisbe emèrit de Lleida i durant un temps responsable de la Diòcesi d’Urgell, Ramon Malla.

Durant la missa funeral, l’actual bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, ha destacat novament les qualitats humanes de Martí Alanis, com a persona i com a figura d’església. “Mor havent tingut una vida plena”, ha remarcat. Alhora, ha reiterat la importància de l’arquebisbe en el procés d’elaboració de la Constitució andorrana. “Ha estat un gran humanista que ha treballat molt pel país i per Andorra”, ha indicat. I ha afegit: “Sempre estava disponible i ha estat un gran servidor”.

Al final del funeral s’ha llegit unes paraules de condol del papa Benet XVI. Tot seguit, s’ha fet l’enterrament dins de la cripta de la Catedral, acompanyat d’una gran ovació, i s’ha acabat retornant al presbiteri, on ha tingut lloc el final de la missa.

Les restes de Martí Alanis romandran a partir d’ara al costat d’altres bisbes d’Urgell, com ara Sant Ermengol o Iglesias Navarri. La cripta es podrà visitar durant els pròxims dies.

Al funeral hi ha assistit representants del Govern d’Andorra, encapçalats per Jaume Bartumeu, del Consell General, institucions jurídiques i antics mandataris del país veí. També s’ha vist cares conegudes dels àmbits econòmics, socials i culturals del Principat.

Com a representació del Govern de la Generalitat hi ha estat present el conseller de Governació, Jordi Ausàs, el delegat a l’Alt Pirineu i Aran, Víctor Orrit, i el director general d’Arquitectura i Paisatge i exalcalde de la Seu d’Urgell, Joan Ganyet. El subdelegat del Govern, José Àngel Flores ha representat el Govern espanyol. En l’àmbit més local, l’alcalde urgellenc, Albert Batalla, ha estat acompanyat de bona part de la corporació municipal. També hi ha assistit el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro, i altres polítics de la Cerdanya i el Pirineu.

  • Martí Alanis - Funeral
  • Martí Alanis - Funeral 2
  • Martí Alanis - Funeral 4