Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / En marxa els treballs per a la capacitat de desguàs de la canalització del riu Segre a la Seu

En marxa els treballs per a la capacitat de desguàs de la canalització del riu Segre a la Seu

L'Ajuntament urgellenc duu a terme les obres des del pont d'Alàs fins al Mesclant de les Aigües. Això permet seguir garantint la seguretat de l'entorn davant el risc de possibles aiguats
Treballs de neteja de la llera del riu Segre al pas per la Seu d'Urgell
18/12/2018 20:25

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell està duent a terme, des d'aquest novembre passat, els treballs de manteniment de la capacitat de desguàs de la canalització del riu Segre, concretament entre el pont d’Alàs i el Mesclant de les Aigües.

Les actuacions que s’hi realitzen consisteixen en la retirada de sediments i en la tala de vegetació. Pel que fa a l’eliminació de la vegetació s’actua en tres punts: sobre el Torrent de Cerc, al marge esquerre, punt on també s’ha de retirar sediments; a les illes centrals situades sota la resclosa del Parc del Segre i sota del pont de la Palanca. Respecte a la retirada de sediments, es treballa en aquells punts autoritzats on s’hagi produït una acumulació per sobre de la cota de canalització del riu o per sobre de la làmina d’aigua, en el cas del tram no canalitzat.

Per tal de minimitzar l’impacte de les actuacions aquestes es realitzen fora del període de nidificació d’aus i també de l’època de posta de la truita de riu. D’altra banda, en les zones d’actuació sempre es respectarà una franja de 10 metres a peu d’escullera per afavorir el creixement del bosc de ribera i la protecció de l’escullera. Un dels criteris que també s’han tingut en compte en la planificació de les actuacions és el d’incidir sobre les espècies al·lòctones del riu com és l’om siberià.

Pel que fa la capa de terra vegetal, aquesta servirà per tapar l’actual escullera de blocs i revegetar-la, fet que se li donarà un aspecte més natural a la canalització del riu.

Acord pioner amb la CHE

Des de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell s’afirma que “atès el dinamisme del riu, és imprescindible fer-ne un manteniment anual per poder mantenir les condicions previstes a l’estudi d’innundabilitat, tot garantint així la seguretat de la població”.

Amb aquesta finalitat, per tal d’agilitzar les actuacions i reduir costos d’actuació, l’Ajuntament urgellenc va sol·licitar a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) l’autorització per realitzar durant 5 anys el manteniment de la canalització del riu Segre al pas pel municipi. Aquest atorgament va  esdevenir un fet pioner a Catalunya.