Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / En marxa un nou servei per alertar d'episodis meteorològics violents

En marxa un nou servei per alertar d'episodis meteorològics violents

El Servei Meteorològic de Catalunya i Protecció Civil de la Generalitat han desenvolupat un sistema d'avís basat en dades de descàrregues elèctriques. Es difondran alertes per ratxes de vent associades a tempestes, tornados, mànegues o pedregades severes
Temps violent (Gràfic: SMC)
26/05/2020 18:50

A partir d’aquest dimarts ja està operatiu un nou tipus d'avís de situació meteorològica de perill. Es defineix com a "Temps Violent" i fa referència a fenòmens com la pedra de més de 2 centímetres de diàmetre, ratxes de vent de més de 25 m/s associades a tempestes, esclafits, tornados o mànegues. Es tracta d’alertes a molt curt termini, de 30 minuts a 2 hores vista de l’hora d’emissió.

El nou sistema, desenvolupat a partir de les dades de les descàrregues elèctriques enregistrades amb la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE), està basat en un estudi adaptat al territori, anomenat Lightning Jump (LJ). Aquesta tècnica determina que quan es detecta un fort increment en el nombre de llamps en una tempesta, és a dir, un LJ, en la major part dels casos es produeix un fenomen de temps violent.

Així, quan s’enregistri una alerta de Lightning Jump, el Servei de Meteorologia de Catalunya (SMC) emetrà un avís indicant quines comarques tenen un cert grau de probabilitat de patir temps violent i es definiran dues probabilitats: alta (probabilitat d’ocurrència de més del 70%) i mitjana (probabilitat d’ocurrència d’entre el 30 i el 70%).

Fenòmens meteorològics molt locals

El SMC especifica que tot i que les zones avisades habitualment seran agrupacions de comarques, el temps violent sovint afectarà només un o alguns municipis amb avís, ja que es tracta de fenòmens meteorològics molt locals.

Els avisos, com tots els altres, s’enviaran a Protecció Civil de la Generalitat, que serà l’organisme encarregat d’informar els municipis, consells comarcals i grups operatius de seguretat i emergències (telèfon 112, Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Sistema d’Emergències Mèdiques i Cos d’Agents Rurals), a més del telèfon d’informació 012.

Resposta més eficaç

Les alertes han d’ajudar al sistema de protecció civil i emergències de Catalunya a coordinar una resposta immediata i eficaç a aquestes situacions severes, per avisar, per exemple, les zones que poden ser afectades, especialment si hi ha activitats a l’aire lliure (festes majors, fires, entre d'altres). Aquests avisos també es difondran a través de les xarxes socials i es publicaran al web www.meteo.cat.