Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / En marxa un projecte pilot per al món rural de la Ribagorça Romànica

En marxa un projecte pilot per al món rural de la Ribagorça Romànica

29/02/2008 18:14

El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) fa una valoració positiva del conveni subscrit avui entre el subsecretari del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), Santiago Menéndez de Luarca, i el President de l’Associació per al Desenvolupament de la Ribagorça Romànica, Joan Perelada, per a la posada en marxa del projecte pilot Ribagorça Romànica. Els eixos bàsics d’aquest projecte es centraran en el patrimoni artístic, l’activitat agrària i els paratges naturals.

El projecte es durà a terme a la zona rural alpina que inclou els municipis limítrofs de les comarques de Ribagorça a Aragó i de l’Alta Ribagorça a Catalunya. La seva posada en marxa suposa iniciar el model de desenvolupament sostenible que contempla la recent aprovada Llei de Desenvolupament Sostenible en el Medi Rural. D’aquesta manera, es generaran experiències de planificació i execució que han de ser de gran utilitat en el futur desenvolupament de la Llei. El MAPA, d’acord amb les comunitats autònomes de Catalunya i Aragó, així com el sector privat i l’administració local, hauran de concertar a partir d’ara les iniciatives i actuacions a desenvolupar en el marc d’aquest conveni. Cal tenir present que aquesta és la primera vegada que la metodologia Leader s’aplica a territoris homogenis de diferents comunitats autònomes.

Precisament, el conseller Joaquim Llena s’ha mostrat confiat que aquesta experiència pilot a la Ribagorça Romànica es podrà estendre a altres zones també de comunitats autònomes limítrofes.

L’objectiu del conveni, que compta amb un pressupost de cinc milions d’euros, és mantenir i generar noves activitats econòmiques basades en l’utilització sostenible dels atractius culturals i natural de la zona, impulsant la creació de llocs de treball. Amb aquest conveni també es pretén frenar la desaparició d’explotacions agrícoles i ramaderes millorant les seves condicions laborals, afavorint el relleu generacional i potenciant la diversificació cap a activitats agroalimentàries, de turisme rural i del sector serveis.