Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Endesa i el Parc Natural de l'Alt Pirineu estudien la disminució de l'almesquera a la vall de Cardós

Endesa i el Parc Natural de l'Alt Pirineu estudien la disminució de l'almesquera a la vall de Cardós

La voluntat de l'estudi es aclarir les causes de la davallada i establir mesures per revertir la situació actual d'aquest mamífer aquàtic amenaçat
Almesquera (Foto: ACN)
25/02/2016 11:42

Els resultats d'un estudi sobre la presència de l'almesquera al Parc Natural de l'Alt Pirineu (PNAP) ha posat de manifest una regressió molt alta d'aquest mamífer aquàtic a la vall de Cardós, un sector del territori pirinenc on era un animal habitual l'any 2000. Actualment se'n detecten exemplars molt rarament i l'espècie podria haver desaparegut de tota la capçalera del riu Noguera Pallaresa.

La causa de la regressió és ara per ara desconeguda, però s'estan considerant diverses hipòtesis. A priori, després d'avaluar possibles factors, es van excloure causes naturals, com les riuades de l'any 2013, o factors d'origen humà, com el buidatge d'un embassament i contaminacions puntuals.

L'estudi s'ha dut a terme en un total de 66 punts del PNAP, que s'havien prospectat en un altre anàlisi que es va dur a terme l'any 2000 per conèixer la distribució de l'espècie a Catalunya. Ara es vol aclarir les causes de la davallada i establir mesures per revertir la situació actual. La conca alta de la Noguera Pallaresa havia estat fins fa poc una de les millors zones per al desenvolupament de l'espècie.

Canvis en els rius

La regressió tan forta i ràpida –en menys de quinze anys– de l'almesquera a la vall de Cardós no s'esperava, perquè no es tenia constància de canvis importants als rius de la zona. Abans de l'estudi es preveia que la situació seria més o menys semblant a la de l'any 2000. Tanmateix, els resultats han generat alarma perquè podrien indicar transformacions negatives als rius pirinencs, que podrien estar afectant també altres zones.

S'espera que amb les dades resultants del treball encarregat per la Companyia Endesa, es pugui aclarir les causes per les quals ha disminuït tant l'espècie i un cop conegudes, establir mesures per a la seva recuperació, així com també per evitar problemes semblants en altres zones.

Als altres sectors del Parc Natural de l'Alt Pirineu la situació es manté similar a la de l'any 2000, si bé que amb alguns petits canvis locals. Aquest treball també ha permès obtenir informació valuosa sobre altres mamífers de riu: les musaranyes aquàtiques (Neomys fodiens i N. milleri), que són molt comunes i es troben en gairebé tots els llocs analitzats; la rata d'aigua (Arvicola sapidus), que està menys estesa però és encara freqüent i té a la zona un dels seus principals refugis a Catalunya, i la llúdriga (Lutra lutra), que està representada en totes les valls del Parc en densitat baixa.

L'almesquera

L'almesquera (Galemys pyrenaicus) és un petit mamífer aquàtic exclusiu dels rius d'aigües fresques i netes del nord de la península Ibèrica. A Catalunya està limitat a alguns rius pirinencs i es concentra sobretot al Pallars Sobirà i l'Aran. És una espècie rara, que es considera amenaçada a escala mundial i que té protecció legal per diverses normatives (europea, estatal i autonòmica). És un objectiu de conservació específic dels espais protegits europeus de la Xarxa Natura 2000 i les directrius de gestió de les ZEC (Zones d'Especial Conservació) de la zona alpina a Catalunya, que preveuen diverses mesures per a la seva protecció (en general preservar els hàbitats fluvials, fer estudis d’aspectes concrets que incideixen en la gestió, fer un seguiment de les poblacions, entre d'altres).