Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Enèsim atac mortal de l'ós Goiat, a la zona aranesa de Rius

Enèsim atac mortal de l'ós Goiat, a la zona aranesa de Rius

Aquesta vegada el plantígrad ha matat una altra euga. El Conselh Generau apunta que des de l'alliberament del conflictiu exemplar, ara fa dos anys, s'han triplicat les agressions al bestiar
Restes d'una euga morta per un nou atac de l'ós Goiat (Conselh Generau d'Aran)
03/07/2018 14:25

Tècnics i agents de Medi Natural del Conselh Generau d'Aran han confirmat un nou atac mortal de l'os Goiat, en aquesta ocasió a la zona de Rius, on el plantígrad ha matat una altra euga. Com en d'altres casos semblants, el cadàver ha aparegut esquarterat per les urpades i mossegades.

Segons el govern aranès, les darreres setmanes s'han comptabilitzat fins a quatre nous atacs de Goiat a l'Alt Pirineu i Aran. El primer va ser al pla de Beret, amb el resultat d'una ovella morta; el segon, al Pallars, on va matar una euga; després va destrossar uns ruscos d'abelles a Garòs, i finalment, l'altra euga que ha perdur la vida a la zona de Rius. La identificació de Goiat com a autor d'aquests atacs és possible gràcies al fet que és l'únic ós que porta un collar amb GPS que permet localitzar els seus moviments en tot moment.

El Conselh reitera que cal capturar i retornar Goiat

Davant d'aquestes evidències, el Conselh ha reiterat l'exigència, acordada per unanimitat al plenari del 15 de juny passat, de demanar a la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya que capturi Goiat i el retorni d'una vegada per totes a Eslovènia, des d'on va ser portat per part del programa Piroslife, que el va alliberar al Pallars Sobirà el 6 de juny de 2016. Aquell alliberament ja es va fer contra la voluntat dels pagesos pirinencs, que havien demanat al Govern que no introduís cap més ós, i ha acabat sent el que ha posat més en qüestió aquesta entrada de fauna salvatge a l'Alt Pirineu.

L'acord del ple del Conselh ve motivat "pels atacs reiterats, el comportament anòmal de l'os Goiat i la seva fixació pel bestiar equí". Segons el Conselh, de fet, els darrers dos anys "s'han triplicat" els atacs a la Val d'Aran, tot coincidint amb l'alliberament de Goiat. L'ens recorda que "el maneig extensiu d'aquest bestiar en les pastures d'alta muntanya en els mesos de primavera, estiu i tardor dificulta enormement l'aplicació de mesures de protecció" com poden ser la d'agrupació de ramats o tancaments perimetrals, que és l'alternativa que proposen des de Piroslife per evitar els continus atacs al bestiar.

El Govern aranès considera que, amb aquests últims atacs, encara està més justificada la petició que s'accelerin les gestions per a la retirada de l'os Goiat, al marge que es continuïn aplicant les mesures aversives que marquen els protocols tècnics cada vegada que hi un atac per part d'un ós bru.

Manifestació dels ramaders

Precisament aquesta setmana passada un centenar de ramaders del Pallars Sobirà es van manifestar a Sort per mostrar el seu rebuig al programa d'introducció de l'ós bru i protestar pels continus atacs mortals o transmissió de malalties al bestiar per part d'animals reintroduïts. A més a més, en aquesta concentració els veïns van exigir la dimissió del director general de Medi Ambient i del director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, als quals acusen de "mentir" sobre la suposada convivència pacífica entre fauna salvatge i bestiar. Una convivència sobre la qual els pagesos conclouen que la realitat quotidiana demostra que és "impossible", perquè està portant algunes explotacions a una situació límit que fins i tot els pot obligar a tancar.