Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Entra en vigor el toc de queda nocturn a tot Catalunya

Entra en vigor el toc de queda nocturn a tot Catalunya

La mobilitat estarà des d’ara restringida a la nit (22.00-06.00 h) i els establiments oberts al públic han de tancar a les 9 del vespre. El Govern espanyol reactiva l’estat d’alarma, però delegarà decisions en els executius autonòmics
25/10/2020 15:55

Actualització. 19.00 h

Des d’avui diumenge a la nit, a tot Catalunya s’aplicarà el toc de queda nocturn. Entre les 10 de la nit i les 6 del matí estarà prohibida la mobilitat, tret d’algunes excepcions, com ara els desplaçaments per motius de feina, per tenir cura de gent gran o dependent o bé per tornar a casa. 

Això també comportarà, entre d’altres conseqüències, que a la nit restarà tancada la frontera amb Andorra, al riu Runer, tret de motius justificats de desplaçament.

La nova reglamentació també estableix que els establiments comercials oberts al públic hauran de tancar, com a molt tard, a les 9 del vespre; és a dir, una hora abans de l’inici del toc de queda.

Bars i restaurants, fins a les 22.00 h

Tanmateix, bars i restaurants podran oferir menjar per emportar fins a una hora més tard, a les 10 de la nit. Tot i això, de moment es manté les limitacions vigents en l’ús d’espais interiors i exteriors de restauració (salons, barres i terrasses), malgrat que el sector ha demanat els darrers dies solucions més flexibles que els permetin tornar a acollir clients tot garantint-ne la seguretat.

Les activitats socials i esportives s’hauran d’acabar abans de les 9 del vespre. En canvi, les activitats culturals podran acabar-se a les 10 de la nit. Els assistents a aquests actes hauran de tornar a casa seva just després que s’acabin.

L’entrada en vigor immediata d’aquest toc de queda l’ha anunciat el Departament de Salut just després que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi comparegut per comunicar que el Consell de Ministres ha aprovat un nou decret d’estat d’alarma. L’acord és per als propers 15 dies, però Sánchez ja ha avançat que es podria prolongar uns sis mesos, fins al 9 de maig de 2021. Aquesta pròrroga s’aprovarà aquest dimarts, dia 27, i és previst que posteriorment la ratifiqui el Congrés.

El decret estatal estableix que el toc de queda serà entre les 11 de la nit i les 6 del matí, però els governs autonòmics tindran un marge d’una hora per ampliar-lo. Així, per exemple, el Govern català ja ha anunciat que l’aplicarà una hora més, a partir de les 10 de la nit. Ambdues administracions engloben les noves mesures en l’objectiu de reduir els contagis de Covid-19 atribuïbles a l’augment de la interacció social i de la mobilitat al llarg de les darreres setmanes. 

La nova resolució, d’altra banda, manté el límit d’un màxim de 6 persones per a reunions de grups i estableix que els governs autonòmics podran limitar la mobilitat amb territoris limítrofs si ho creuen convenient. 

A la Seu, 72 positius aïllats i 13 ingressats

Pel que fa justament a l’evolució del coronavirus, l’Àrea Bàsica de Salut de la Seu d’Urgell té a data d’avui 72 positius aïllats a domicili (tres més les darreres vint-i-quatre hores) i 267 contactes directes també confinats (+12). 

El Sant Hospital té ara mateix 13 ingressats amb Covid-19. Arran del brot detectat aquesta setmana al centre mèdic urgellenc, ja s’ha diagnosticat 29 positius, dels quals sis s’han notificat entre ahir dissabte i avui diumenge. D’aquesta xifra total, 16 són pacients (una part d’ells ingressats, i la resta aïllats a domicili) i 12 són professionals de l’hospital. La persona restant, tal com ja es va avançar dijous, és una estudiant en pràctiques. 

Aquestes dades van acompanyades d’un risc de rebrot que, tot i els alts i baixos en funció del dia, es manté molt elevat. Aquest diumenge, a la Seu és a 1.359 punts; i a l’Alt Urgell, a 941. I la taxa de reproducció del virus està respectivament a 1,90 i a 1,65. Això significa que de mitjana cada contagiat transmet la malaltia a dues persones, aproximadament, quan el límit recomanat és d’1. Al conjunt de Catalunya, el perill de rebrot se situa a 788; i la Rho7, a 1,53.

Crida a protegir la gent de més edat

L’alcalde de la Seu i president de la Fundació Sant Hospital, Jordi Fàbrega, ha advertit que ara mateix hi ha una “situació molt complicada arreu, i també a casa nostra”. Fàbrega ha fet una crida a la població perquè tothom protegeixi especialment la població de més edat, perquè s’ha constatat que “són els joves (edat laboral) qui més es contagien, i llavors contagien els altres”.

Per això, des de l’hospital demanen extremar la cura en l’entorn més proper i recorden una vegada més les mesures elementals per evitar ser víctima d’un contagi: ús de la mascareta en espais públics, rentat freqüent de mans, distància entre persones, reduir la interacció social i la mobilitat i ventilar espais tancats. També recorden que cal complir amb l’aïllament a domicili si s’és diagnosticat positiu, si s’és contacte estret d’un positiu o si s’està pendent del resultat. 

Corresponsabilitat per aturar l’expansió del virus

En la seva compareixença d’aquest diumenge al migdia, Pedro Sánchez ha qualificat d’”extrema“ la situació epidemiològica actual i creu que ara cal “transmetre la realitat”, que entén que és “que estem plenament immersos a la segona onada de la pandèmia”. 

Més tard, al vespre, el conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, ha comparegut per detallar les excepcions al toc de queda nocturn, com ara el retorn al domicili habitual després d’un viatge, actuació sanitària o judicial urgent, desplaçament per motius de feina, cura de gent gran o dependent. També es permet treure el gos a passejar entre les 4 i les 6 de la matinada (el temps imprescindible) en cas que posteriorment ja s’hagi d’anar a treballar. 

En tot cas, Miquel Sàmper ha fet una crida a tota la població perquè actuï amb sentit comú i “corresponsabilitat”, i s’eviti moviments innecessaris o accions que suposin un risc de contagi, perquè l’objectiu essencial ara mateix és aturar l’expansió del virus. Sàmper ha defensat que el Govern sent “empatia” pel neguit de la població davant les noves restriccions, però ha demanat que tothom apliqui aquesta empatia en el sentit d’ajudar a frenar la pandèmia. 

El conseller també ha recordat que, tot i que prioritzaran la pedagogia, es preveu sancions pels infractors. En aquest sentit, els cossos de seguretat comprovaran que els desplaçaments nocturns estiguin justificats i  no es faci servir les excepcions com a excusa per a altres finalitats tal com ja va passar en molts casos durant el confinament d’aquesta primavera passada. 

  • Toc de queda nocturn a Catalunya
  • Noves mesures contra la Covid-19 des d’avui diumenge a la nit (Protecció Civil)