Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Equànima ofereix nous programes de teràpia assistida amb cavalls

Equànima ofereix nous programes de teràpia assistida amb cavalls

La iniciativa, amb la col.laboració de la psicòloga Anna Aixàs, s'adreça a persones amb trastorns de l’espectre autista, gent gran amb demències senils, persones amb discapacitat o joves en risc d'exclusió social
Equànima ofereix teràpia assistida amb cavalls (Foto: ACN)
10/12/2015 14:55

L'advocada, 'coach' i propietària d'Equànima, Marta Rey, i la psicòloga Anna Aixàs, han unit esforços per tal d'oferir teràpia assistida amb cavalls com a complement a altres atencions que ja estiguin rebent persones que necessiten suport. Ambdues han creat quatre programes d'equinoteràpia que van dirigits a gent amb espectre autista, joves amb risc d'exclusió social, gent gran amb demències senils i persones amb discapacitat.

En un reportatge a l'ACN, Marta Rey explica que el cavall és "un animal molt sensitiu, amb un registre emocional semblant a l'humà que el fa identificar l'estat d'ànim de les persones". Aquestes característiques "el fan molt idoni per treballar en la millora de diverses malalties", assenyala. Així mateix, ressalta que tractar amb cavalls requereix baixar el nivell d'energia, calmar-se, "i això ja és un benefici en si mateix". A més, segons especifica Rey, "estar amb un animal tan bell i mític aporta benestar, i en una pista ajuda a fer noves connexions neuronals".

Equànima és una empresa que va néixer fa tres anys amb l'oferta de serveis de 'coaching' assistit amb cavalls. Actualment compta amb quatre programes d'equinoteràpia. Anna Aixàs, psicòloga de formació i apassionada del món equí, insisteix en el fet que el contacte amb aquests animals aporta beneficis molt importants, "tant a escala emocional com social, cognitiva i, fins i tot, física".

Cavall i natura

A Equànima es treballa el contacte amb el cavall i la natura. En una primera part de la teràpia es duu a terme la connexió amb l'entorn i l'animal, "perquè s'han de conèixer i confiar un amb l'altre". Un cop s'ha creat el vincle entre l'animal i el pacient, es realitzen diferents exercicis a la pista, a més de tenir-ne cura i raspallar-los, passejar amb l'animal agafat i lliure, intentar que el cavall es mogui sense tocar-lo o oferir-li diferents aliments.

Aixàs manifesta que "en l'autisme, per exemple, si aconsegueixes que la persona connecti amb el cavall, demostra posteriorment molt més interès per estar en contacte amb el món exterior i comunicar-se". La teràpia amb persones grans permet que els padrins se sentin més útils cuidant un animal. Aquest tipus de tractament també és positiu en casos de trastorns mentals o de depressió. "El cavall és un animal que no et jutja, t'ajuda a controlar les emocions, millora l'autoestima, reacciona a les teves actituds i comportaments i, per tant, t'ensenya a controlar i gestionar". Tot i això, Aixàs remarca que es tracta d'una teràpia complementària a la que ja estigui realitzant.