Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / ERC deixa de formar part del govern del Consell Comarcal de l'Alt Urgell

ERC deixa de formar part del govern del Consell Comarcal de l'Alt Urgell

La formació republicana justifica la decisió per discrepàncies amb la manera de funcionar de l'ens a nivell polític. Tot i això, defensen la "bona feina" que duu a terme la institució
Reunió d'electes i militants d'ERC a l'Alt Urgell
07/03/2017 14:05

El grup comarcal d’ERC al Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha decidit sortir de govern de l’ens supramunicipal a partir d’aquest dimarts. En una reunió celebrada amb militants, consellers comarcals i alcaldes de la comarca, el fins ara vicepresident del Consell, Francesc Viaplana, va expressar la intenció de dimitir d’aquest càrrec. Finalment la decisió que es va adoptar, per unanimitat dels assistents, va ser que sigui tot el grup comarcal d’ERC es retiri de les funcions de govern i, per tant, passi a l'oposició.

Des de la formació republicana han al·legat "motius diversos" per prendre aquesta determinació. D'una banda, expliquen, "es discrepa d’algunes maneres de fer del president". Tot i matisar que "en una institució presidencialista com és el Consell Comarcal, potser aquestes maneres de fer són les habituals", conclouen que "en tot cas no són compartides" per Esquerra. Així, apunten a "desavinences en el dia a dia de la política, com ara la manera d’entendre un govern de 16 consellers comarcals", del que creuen que "se’n podria treure molt més rendiment". 

En aquest sentit, des d'ERC han volgut deixar clar que les discrepàncies "no fan referència a l’acció de govern" i, per això, reconeixen "la bona feina que es fa des de moltes àrees". També subratllen que "no hi ha discrepàncies personals amb el president".

La formació republicana entén el Consell Comarcal "com un punt de mancomunació de serveis pels municipis", funció que han admès que es fa, però consideren que "cal disminuir el volum polític de la institució", i per aquest motiu, "un cop conegut de primera mà durant aquest any i mig, ERC no vol continuar participant-hi". Alhora, hi afegeixen que "aquesta postura es va defensar nítidament a l’assemblea celebrada a Tremp on es debatia el futur dels governs locals".

El PDeCAT segueix tenint majoria

Tanmateix, l'anunci de la sortida d'ERC no alterarà la presa de decisions als plens del Consell Comarcal, tenint en compte que el grup de CiU (ara PDeCAT) hi té majoria absoluta aquesta legislatura. La formació sobiranista compta amb 10 dels dinou consellers, mentre que Esquerra en té 6; i Candidatura de Progrés, 3.

ERC va justificar l’entrada al govern del Consell Comarcal, l'estiu del 2015, pel fet que a les darreres eleccions municipals la totalitat de les 19 alcaldies de l'Alt Urgell van recaure en electes d'ERC o CiU, en alguns casos amb pactes entre ambdós partits, i per aquest motiu "es considerava que seria beneficiós per a tots es municipis que l’ens fos governat per ambdues formacions", però un any i mig després han decidit que és preferible romandre a l'oposició i, des d'ara, votar en funció de si s'està o no d'acord amb les propostes de l'equip de govern.

Fierro rep la decisió amb "sorpresa" i s'ofereix a seguir col·laborant

El president del Consell Comarcal, Jesús Fierro, ha rebut amb "sorpresa" l'anunci d'Esquerra, perquè considera que "durant aquest any mig no ha passat res que pugui fer canviar aquesta discrepància que ara s'addueix". Tot i això, Fierro ha subratllat que "respecta" la voluntat del grup republicà i ha agraït "la feina que han estat fent, que ha estat molt positiva durant el temps que han estat al govern, en benefici del conjunt de la comarca i del país".

El dirigent alturgellenc s'ha ofert a seguir col·laborant per assolir acords amplis i ha apel·lat "a la responsabilitat perquè des de l'oposició contribueixin als projectes importants que afronta la comarca", als quals espera que des d'ERC "s'hi sumaran".