Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / ERC pregunta al Senat sobre la reversió de les concessions de centrals hidroelèctriques del Pirineu

ERC pregunta al Senat sobre la reversió de les concessions de centrals hidroelèctriques del Pirineu

Sara Bailac i Miquel Caminal constaten que ja s'ha sobrepassat el termini de gestió i que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ha estat poc activa per iniciar el rescat dels embassaments i les seves instal·lacions annexes
Bailac i Caminal en la concentració de protesta dels jubilats d'ENDESA, el passat mes de setembre a Madrid (Foto: ERC)
26/05/2020 19:50

Els senadors Miquel Caminal i Sara Bailac, del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya-EH Bildu, han entrat una bateria de preguntes al govern espanyol en relació amb els terminis de concessió exhaurits de les centrals hidroelèctriques de Cabdella, Serós, Sossís, Talarn, Camarasa, Pobla, Molins, Sant Llorenç de Montgai, Gavet, Terradets i la Plana. La resposta haurà de ser per escrit.

En el text, els senadors assenyalen que en el moment de la construcció dels embassaments esmentats i la posada en funcionament de les centrals hidroelèctriques, "la vigència de les concessions relacionades amb domini públic hidràulic es va establir en 75 anys, tot i que les companyies elèctriques que han estat dècades gestionant els equipaments, han recorregut a la via judicial per demorar el compliment de les seves obligacions i no han retornat els actius".

Bailac recorda que les onze centrals motiu de la interpel·lació del grup republicà, ja han sobrepassat el termini de concessió i que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ha estat poc activa per iniciar el rescat dels embassaments i les seves instal·lacions annexes, "a més d’haver realitzat un seguiment més aviat laxe de les obligacions concessionals de les empreses que haurien de beneficar al territori en el qual estan ubicades, fent possible que l’activitat d’aquestes centrals reverteixi positivament en el territori’.

Per la seva part, Caminal esmenta la recent sentència del Tribunal Contenciós Administratiu de l’Audiència Nacional, del 28 de febrer de 2020, per la qual se certifica "l’extinció i reversió a l’estat de l’aprofitament hidroelèctric del Salt de Lafortunada-Cinqueta, per la qual Endesa va ser condemnada al pagament d’una indemnització  per valor de 20 milions d’euros per haver continuat amb l’explotació de la central fora del termini concessional".

Les preguntes formulades pels senadors d’Esquerra Republicana de Catalunya – EH Bildú són les següents:

1. A data d’avui, quants expedients d’extinció del dret concessional de les centrals hidroelèctriques han estat incoats per part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre per haver transcorregut el termini de concessió? En quin estat estan aquests expedients?

2. Quants d’aquests expedients han finalitzat amb la reversió efectiva a l’Estat?

3. Com afectarà la sentència de l’Audiència Nacional als futurs expedients de reversió?

4. S’han iniciat expedients de revisió per a les centrals hidroelèctriques de Cabdella, Serós, Sossís, Talarn, Camarasa, Pobla, Molins, Sant Llorenç de Montgai, Gavet, Terradets i la Plana? En cas afirmatiu, en quin estat estan aquests expedients? Si no s’han iniciat, quin és el motiu? Quan es preveu iniciar la tramitació d’aquests expedients?

5. En quins casos ha existit el traspàs de la concessió entre empreses o que essent les mateixes hagin canviat la seva denominació o raó social? En aquests casos, s’ha produït una modificació de la durada de la concessió? El canvi de denominació o raó social o el traspàs de concessió entre empreses té algun efecte sobre la durada de la mateixa?