Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / ERC proposa millorar la il·luminació dels porxos dels carrers Major i Canonges

ERC proposa millorar la il·luminació dels porxos dels carrers Major i Canonges

El grup republicà demana instal·lar-hi una llum més càlida i de baix consum per embellir la zona. Pel proper plenari també plantegen exigir a Hisenda que aturi l'ofec econòmic a institucions culturals i mitjans públics catalans
Carrer dels Canonges
01/02/2018 11:45

El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell presentarà al proper plenari, previst per dilluns vinent dia 5, una moció en la qual proposa millorar i modernitzar la il·luminació dels carrers Major i Canonges mitjançant el canvi dels actuals tubs fluorescents per llumeneres amb una llum més càlida i de baix consum "que propiciïn un passeig més agradable i afavoreixin l’embelliment de la zona".

La moció també proposa complementar l’embelliment de l’espai com a atractiu turístic tot incentivant que els establiments mantinguin una part de la il·luminació durant la nit. Concretament, ERC planteja iniciar "converses amb els comerços de la zona i les productores elèctriques per establir una tarifa reduïda per a les hores posteriors al tancament de l’establiment"; és a dir, fins a les 10 de la nit a l'hivern i fins a les 12 de la nit a l'estiu. Consideren que així "l’espai pot resultar més atractiu, alhora que pot ser també un reclam per a potencials compradors", sense que això suposi un cobrecost excessiu per als comerciants.

El portaveu d'Esquerra, Francesc Viaplana, considera que actualment "el seguit de comerços i establiments tancats per inactivitat, juntament amb els aparadors foscos d’aquells que sí que funcionen, provoquen que el passeig de vianants per la zona sigui poc atractiu". Viaplana creu que "mantenir la il·luminació dels aparadors, durant un breu període de temps després de l’hora de tancament, faria més atractiu el passeig".

Rebuig a la modificació de l'IVA d'entitats culturals i mitjans públics

ERC presentarà al ple una segona moció, en aquest cas perquè l'Ajuntament de la Seu se sumi a la campanya per exigir al Ministeri d’Hisenda "que aturi l’ofec a institucions culturals i mitjans de comunicació públics, i centri esforços a lluitar contra el frau fiscal de les grans corporacions". El text fa referència a les noves reclamacions per IVA que ha fet el ministeri encapçalat per Cristóbal Montoro i que posen en perill el futur tant de TV3 com de diversos projectes culturals de Catalunya. Alhora, la moció també exigeix la fi de la intervenció de les finances de la Generalitat per part del Govern espanyol.

Esquerra lamenta que "el Ministeri d’Hisenda, en el seu afany d’obtenir nous ingressos tributaris, està posant en risc el futur d'entitats emblemàtiques del país com ara el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), el MACBA, el CCCB, el Mercat de les Flors i la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació. La causa és "un canvi en la interpretació de la Llei de l’IVA que exigeix que el sector cultural i els mitjans de comunicació públics abonin a l’Estat l’IVA corresponent a les subvencions rebudes de la Generalitat, considerant que són subvencions vinculades al preu del producte". El grup republicà denuncia que "aquesta és clarament una interpretació forçada de la normativa. Recentment el grup d'ERC al Congrés ja va presentar una esmena a la Llei de contractes del sector públic per aturar aquesta ofensiva d'Hisenda, que, apunten, "insisteix a aplicar la seva interpretació als exercicis que van de l’any 2012 al 2017".

Pregunta sobre el trasllat de RàdioSeu

D'altra banda, Esquerra també ha anunciat que plantejarà al plenari una pregunta sobre el trasllat de les instal·lacions de RàdioSeu als antics estudis de Ràdio Principat, al Passeig del Parc. Tot i valorar positivament que "entre d'altres beneficis, ha de permetre apropar més la ràdio municipal a la ciutadania", ERC demana que s'aclareixi quin és l’estat actual de l’execució de les millores i si se n’han de realitzar que no estiguessin previstes inicialment, com també quina és la previsió de data de trasllat i el seu pressupost.