Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / ERC proposa un pla de pagament personalitzat dels impostos municipals a la Seu

ERC proposa un pla de pagament personalitzat dels impostos municipals a la Seu

La moció demana que el cobrament dels tributs permeti agrupar i fraccionar el tràmit i adaptar-se a les necessitats de les famílies. El grup municipal republicà també demana la creació d'una aula de teatre a la ciutat
Ajuntament de la Seu
12/07/2017 18:56

El grup municipal d’ERC a la Seu d’Urgell presentarà al proper plenari municipal, dilluns vinent, una moció en què proposa la creació d’un pla de pagament personalitzat dels impostos municipals, que permeti agrupar i fraccionar el pagament de tots els tributs de venciment periòdic en terminis d'entre 3 i 12 mesos.

La presentació d’aquesta moció, segons Esquerra, ve motivada per "les dificultats que moltes famílies tenen per afrontar les despeses de la llar i el pagament dels tributs locals en un únic rebut dificulta la planificació familiar". Així, el grup republicà creu que l’actual sistema de pagament d’impostos "respon a criteris de gestió i recaptació de l’administració i no està adaptat a les necessitats de la ciutadania". I hi afegeixen que "la recessió econòmica viscuda al nostre país durant els darrers vuit anys ha suposat una reducció dels ingressos de les famílies i una evident pèrdua de poder adquisitiu", per la qual cosa "la pròpia estructura dels tributs locals fa que aquests no s’adaptin als cicles econòmics, de manera que la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies no ha vingut acompanyada d’una reducció de la càrrega tributària".

En l'exposició de motius, el portaveu d'ERC, Francesc Viaplana, també argumenta que "les finances municipals pateixen les conseqüències d’un sistema de finançament que s’ha demostrat insuficient per a cobrir les necessitats de despesa". En aquest escenari, denuncien que "el govern de l’Estat va aprovar normatives que envaeixen l’autonomia local i tenen per objectiu incrementar els ingressos provinents dels impostos municipals, particularment de l’impost sobre béns immobles". Així doncs, "en conjunt els impostos municipals han experimentat una evolució inversa als ingressos de les famílies, accentuant la pèrdua de poder adquisitiu d’aquestes", conclouen. A més a més, recorden que "si bé els indicadors macroeconòmics apunten a una recuperació de l’economia, cal dir que aquesta encara no ha tingut un impacte directe sobre el nivell d’ingressos" i que "fins i tot la pròpia reducció de la taxa d’atur s’ha fonamentat en una ocupació de caràcter temporal i salaris baixos".

Actualment, segons el grup municipal, "ja són molts els municipis que han implementat mecanismes per a facilitar el pagament dels tributs, ja sigui mitjançant pagaments fraccionats de cada figura tributària o bé mitjançant un pla personalitzat", i esmenta els casos de Sabadell i Cambrils.

La moció planteja elaborar els estudis necessaris per garantir que a partir de l’1 de gener de 2018 el pla ja sigui d’aplicació. El dia de càrrec sempre serà el mateix i l’opció triada pel contribuent es prorrogarà automàticament d’any en any. També planteja, finalment, que es pugui introduir criteris de renda en l’estructura dels impostos municipals.

Proposta d'Aula de Teatre

D'altra banda, ERC la Seu també presentarà al plenari d'aquest mes una moció per a la creació d’una aula de teatre "destinada prioritàriament als assajos dels grups de teatre del municipi, com també a persones individuals que practiquin la interpretació". Actualment, recorden, "no es disposa de cap espai específic per a aquest tipus d’activitats i els aficionats han d’adreçar-se a espais privats, sovint amb un cost econòmic afegit. Es demana també que es faci partíceps els diferents grups de teatre i persones individuals que practiquen la interpretació, en la preparació per a l’obertura de l’espai. 

El text planteja "habilitar un espai al municipi on els diferents grups de teatre puguin assajar-hi, amb prioritat per a aquesta pràctica, i que pugui entrar en funcionament al gener del 2018", com també "organitzar activitats de formació teatral de manera periòdica i "estudiar la implementació d’una futura escola municipal de teatre en aquest o en un altre espai".