Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / ERC sol·licita un ple extraordinari per debatre la situació d'HIULS

ERC sol·licita un ple extraordinari per debatre la situació d'HIULS

L'equip de govern (CDC) es mostra obert a parlar del sentit i les oportunitats de l'empresa pública. Rebuig del ple a una moció de Compromís X La Seu per dissoldre la societat, proposta que només va rebre el suport de la CUP
HIULS
12/07/2016 19:15

Esquerra Republicana de Catalunya ha anunciat que presentarà una sol·licitud a l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, perquè convoqui el pròxim mes de setembre un ple extraordinari en què s'avaluï obertament la situació actual de l'empresa pública Habitatge i Urbanisme La Seu (HIULS). La petició del grup republicà es planteja formalment després del debat en sessió plenària de la demanda de Compromís per dissoldre aquest organisme, una proposta que va obtenir el suport de la CUP però no va prosperar pels vots en contra de Convergència i l'abstenció d'ERC.

ERC va subratllar en el ple que no estava d'acord amb el redactat de la moció de Compromís X La Seu i va plantejar un debat més ampli "perquè existeix descontentament per l’opacitat de la gestió d'HIULS". El grup defensa que l’objecte social inicial, aprovat en els estatuts del 2006, com són la promoció, la gestió i execució d’activitats urbanístiques, encara té "molt camp per recórrer", malgrat que la incorporació de la gestió de tot el cicle de l’aigua "ha distorsionat l'essència inicial". Així mateix, el portaveu Francesc Viaplana assenyala que "les polítiques d’habitatge protegit, per a la gent gran o els pisos per a joves no s’han arribat mai a desplegar i, en canvi, hi ha hagut alguna altra actuació en l’ordenament urbanístic que, per falta de transparència i massa capacitat d’actuació dels seus directors, han desembocat en realitats molt controvertides als carrers de la Seu".

Per tot plegat, ERC indica que, amb tota la documentació sobre la taula, es podrà fer una reflexió entorn de les funcions i objectius de l'empresa; la seva situació econòmica i financera, i de l’Ajuntament amb la seva liquidació; els procediments de contractació actuals, amb el marc jurídic i els contractes fets; la figura del gerent, les seves atribucions i la incompatibilitat de càrrecs, a més d'un pla de futur per a la societat. En aquest sentit, el grup afirma que estan oberts a plantejar qualsevol sortida per aquesta societat, fins i tot la seva liquidació, si aquesta és la voluntat del ple de l’Ajuntament de la Seu, "però volem poder conèixer tota la informació abans de seguir defensant qualsevol posicionament".

Mà estesa al debat

Pel que fa a la sol·licitud d'ERC, l'equip de govern (Convergència) s'ha mostrat obert a parlar àmpliament d'HIULS amb tots els grups municipals. "No ens hi oposem i estem disposats a respondre les preguntes i a plantejar tot el que calgui", indica el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Jesús Fierro. "Entenem, i així ho hem assenyalat, que HIULS és bon instrument de gestió, que quan es va crear el 2006 per acord de tots els grups municipals tenia la funció de gestionar els habitatges i dur a terme tasques de desenvolupament urbanístic, però la crisi l'ha fet útil en altres qüestions, com la gestió de l'aigua i la millora de la xarxa del clavegueram", ha subratllat.

Fierro defensa que l'empresa pública "no és en cap cas opaca", ja que compta amb un Consell d'Administració obert, la participació dels grups municipals "i, des del minut zero, amb la supervisió de la interventora municipal". El tinent d'alcalde d'Urbanisme proposa una comissió de treball prèvia a un ple extraordinari, "per valorar les oportunitats i sentit de la societat limitada".

Rebutjada la moció de Compromís

El plenari municipal ha decidit descartar aquest dilluns la petició de Compromís de liquidar HIULS i deixar de contractar l'empresa EFIAL. La decisió s'ha pres amb el vot a favor de la CUP, el vot contrari de Convergència i l'abstenció d'ERC.

El tinent d'alcalde d'Hisenda i Urbanisme, Jesús Fierro, expressava en el plenari el seu "cansament" per la reiteració de les peticions de Compromís X La Seu, a qui assignava "mala fe" en les xifres i les dades aportades. En relació amb l'acusació d'haver tornat a contractar l'empresa EFIAL, involucrada en diversos casos de corrupció arreu de l'Estat espanyol, Fierro recordava que la Junta de Govern va aprovar dilluns passat "un contracte ja finalitzat, anterior a la decisió del ple d'evitar adjudicacions sense convocatòria", informació que obvia Compromís.

Pel que fa a HIULS, l'equip de govern defensava en el ple la utilitat de l'empresa, creada amb el vistiplau de tots els partits, i lamentava que s'intenti estendre l'ombra del dubte en relació amb la seva gestió. "Els mecanismes de control han estat garantits i les acusacions responen a una voluntat de desgast polític i personal premeditada, que també afecta a la institució", ha fet notar Fierro.

El portaveu de Compromís X La Seu, Òscar Ordeig, va expressar la decepció pel fet que no s'aprovés la dissolució d'HIULS i va tornar-ne a qüestionar la seva creació, vinculant novament l'empresa amb EFIAL. "El jutge decidirà finalment la gravetat dels delictes de la consultoria, però l'Ajuntament no hi hauria de treballar", va dir.