Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Es crea la delegació Alt Urgell-Cerdanya de l’Associació Celíacs de Catalunya

Es crea la delegació Alt Urgell-Cerdanya de l’Associació Celíacs de Catalunya

L’objectiu de l’entitat és oferir un servei de proximitat i de qualitat al col·lectiu celíac del territori i sensibilitzar la població en general
Presentació de la delegació Alt Urgell-Cerdanya de l'Associació de Celíacs de Catalunya (Foto: CCAU)
10/04/2018 18:31

Aquest dimarts s’ha presentat a la Seu d’Urgell la delegació a l’Alt Urgell i la Cerdanya de l’Associació Celíacs de Catalunya. A l’acte, que ha tingut lloc a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Urgell (CCAU), hi han intervingut els responsables de la delegació, Jordi Tomàs i Ariadna Planas, i la coordinadora de delegacions territorials de l’Associació, Elena Mora. Entre la trentena d’assistents hi havia productors agroalimentaris, restauradors, responsables de menjadors escolars, metges, farmacèutics, representants de l’administració local i altres persones a títol individual.

Els promotors de la delegació de l’Associació Celíacs de Catalunya a l’Alt Urgell i la Cerdanya han manifestat que la seva funció “serà la d’ajudar el col·lectiu celíac del territori en tot allò que li calgui per fer més fàcil el seu dia a dia: suport, assessorament, formació, cursos, xerrades...". Un altre dels objectius és assessorar, formar i informar al col·lectiu hoteler i restaurador "per tal d’incrementar l’oferta d’establiments aptes a la comarca”.

De moment, la delegació encara no té una seu fixa, però es preveu que aviat disposi d’un espai propi a l’Hotel d’Entitats de la Seu d’Urgell. Tant el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro, com el gerent del Consell Comarcal de la Cerdanya, Joan Bragulat, tots dos presents a l’acte, han garantit el suport d’ambdues institucions a la nova delegació i, per extensió, al col·lectiu afectat. Alhora, han convidat els establiments a col·laborar en la progressiva implementació dels productes i la gastronomia sense gluten per tal de poder convertir les dues comarques en un referent a nivell de Catalunya.

La celiaquia

La celiaquia és una malaltia crònica que es presenta en individus genèticament predisposats on el sistema immunitari reacciona al consum de gluten i ataca al propi organisme, afectant la capacitat d’absorbir els nutrients. Aquesta resposta immune adversa davant la ingesta del gluten afecta molts òrgans del cos, inclòs l'intestí prim (tracte gastrointestinal), on genera dany en el seu revestiment (vellositats) i condueix a una resposta inflamatòria que interfereix en l'absorció de nutrients i causa danys a altres òrgans i sistemes, inclosos els ossos.

L’Associació Celíacs de Catalunya, fundada a l’any 1977, és la primera organització creada a l’estat espanyol en defensa dels interessos del col·lectiu celíac. Les seves actuacions estan dirigides a protegir i millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen alguna patologia relacionada amb la ingesta de gluten a Catalunya (en nombre aproximat a les 75.000 persones celíaques i 450.000 sensibles al gluten no celíacs).