Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Es publica el llibre 'Aiguat!', que posa en valor la transformació de la Seu i comarca des del 1982

Es publica el llibre 'Aiguat!', que posa en valor la transformació de la Seu i comarca des del 1982

L'obra, promoguda per Eron Estany, Joan Ganyet, Ramon Ganyet i Jordi Mas, es presentarà aquest divendres al vespre a la Capella de les Monges L'anàlisi se centra en la perspectiva històrica dels aiguats i la reconstrucció d'infraestructures públiques afectades a part de l'Alt Urgell i a Andorra
Aiguat! Presentació llibre
29/01/2013 12:35

El pròxim divendres, 1 de febrer, es presentarà a la Capella de les Monges de la Seu d'Urgell, a les 20 hores, el llibre "Aiguat! 1982-2012: 30 anys de les inundacions a la comarca de la Seu i Andorra", promogut per Eron Estany, Joan Ganyet, Ramon Ganyet i Jordi Mas. L'obra d'Edicions Salòria ha comptat amb la participació de més de 30 persones, que han deixat el seu testimoni sobre l'abast i repercussions de la riuada del 7 i 8 de novembre del 82.

A més de la perspectiva històrica, amb més de 200 fotografies i documents des de 1030 fins als nostres dies, la publicació aprofundeix de forma especial en la reconstrucció de les infraestructures públiques afectades, destacant la resposta de la societat urgellenca i andorrana i l'amplitud de mires del procés.

Testimonis i anàlisi històrica

La visió personal dels aiguats l'exposen Amadeu Gallart, Josep Puigdemasa, Antoni Pallarés, Eugenio Nadal, Antoni Coch, José María Serrano, Santi Mallol i Òscar Ribas. Per la seva banda, l'alcalde de la Seu del 1983 al 2003, Joan Ganyet, narra la gestió d'aquell moment històric i l'impacte posterior a la Seu amb la canalització i la construcció del Parc Olímpic del Segre, a més de la dotació d'equipaments públics que van canviar la ciutat.

De la reconstrucció a la comarca de la Seu en fa una extensa explicació l'enginyer Ramon Ganyet Solé, que finalitza amb una anàlisi dels fets tres dècades després. Sobre l'impacte de la riuada a Andorra i els passos de la recuperació, en parla Eron Estany, llavors director d'Obres Públiques o d'Ordenació territorial del Govern del Principat i actualment conseller delegat de Serveis Públics i urbanisme del Comú d'Andorra la Vella.

Les vivències personals, recollides per Jordi Mas i Marcel.lí Pascual, les aporten Jordi Nadal, Ramon Isidro, Ramon Escuder, Josep Lluís Martí, Lluís Cascante, Josep Coll, Ramon Noguera, Jesús Vinseiro, Carlos Ramos, Carles Royo, Celest Puy, Francisco Ruiz, Àlvar Navas, Marc Grau, Andreu Ortín, Antoni Vila, Joan Gonfaus, Lluís Pallarès, Ramon Farràs i Ramon Ganyet. L'obra també recupera una entrevista al diari La Vanguardia del Bisbe Joan Martí.

Doble homenatge

La publicació és un doble homenatge. D'una banda, a la societat que va fer possible el resorgir en un moment molt difícil. De l'altra, a les persones que van perdre la vida durant els aiguats del 82 i, d'una manera molt especial, a l'urgellenc i alcalde de les Valls de Valira, Josep Mas Areny.