Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Escolars de Sort aprenen com s'elaboren els embotits de la comarca

Escolars de Sort aprenen com s'elaboren els embotits de la comarca

La Festa del Mandongo té com a objectiu que no es perdi la tradició i dóna el tret de sortida a la festa del Carnestoltes de la capital del Pallars Sobirà.
Festa del Mandongo a Sort (Foto: ACN)
08/02/2018 18:05

Els escolars de Sort han participat aquest dijous en la segona edició de la Festa del Mandongo, que va néixer perquè els més petits coneguessin els embotits característics del Pallars, com el xolís, la secallona, el bull d'ou o, més concretament, el farcit de Carnaval. A la celebració hi han participat els membres de l'Associació Gastronòmica La Xicoia, a més de carnissers i forners de la capital del Sobirà.

Durant la festa, els carnissers han desfet un porc i han anat mostrat als infants les peces que surten de l'animal i que mengen de manera habitual. Posteriorment, han ensenyat als escolars com s'elaboren els embotits i quins en són els ingredients bàsics. Un cop elaborats, els alumnes han après si s'han de bullir, deixar assecar o fregir per poder menjar.

Pel que fa als alumnes de 5è de primària, han participat activament en l'elaboració del farcit de Carnaval. Per la seva banda, els més petits han pogut comprovar com es confeccionen els embotits i de quines parts del porc s'elaboren. Posteriorment, han fet un petit tast. Els aliments elaborats se serviran el dimarts de Carnaval a la calderada i així podran comprovar-ne de nou el resultat.

Objectiu pedagògic

Ramon Aytés, president de La Xicoia, ha subratllat que l'objectiu de la iniciativa és pedagògic. "Es fa perquè la canalla de la zona tingui presents les tradicions", ha afirmat. Aytés també ha afegit que és important que els més petits descobreixin el procés d'elaboració de molts dels embotits que mengen ja que la matança del porc, que abans es feia a totes les cases, ara ja no és habitual.

L'organització ha destacat que l'èxit de la Festa del Mandongo ha quedat demostrat al comprovar que en aquesta segona edició molts nens ja coneixien els embotits i el seu procés d'elaboració gràcies als tallers de l'any anterior.