Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Esquerra demana l'obertura dels recs del Pont de Bar

Esquerra demana l'obertura dels recs del Pont de Bar

Ausàs es compromet a transmetre la reclamació dels regants davant de Medi Ambient. Les obres estan bloquejades des del 2004
Ausàs i Casanovas, a les obres del rec del Pont de Bar
10/12/2007 10:31

El diputat d'Esquerra al Parlament de Catalunya Jordi Ausàs, i el president de la Comunitat de Regants del Rec del Palancar i alcalde d'Arsèguel, Antoni Casanovas, han visitat les obres de construcció del rec i la nova central hidroelèctrica, situades al Salt del Palancar, al municipi de Pont de Bar (Alt Urgell) i que es troben paralitzades, a instàncies del Departament de Medi Ambient i Habitatge des del 24 de setembre de 2004 i per part del Departament de Política Territorial i Obres Públiques des del 21 d'octubre de 2004. Jordi Ausàs s'ha compromès a fer gestions prop del Departament de Medi Ambient i Habitatge per tal que es puguin reprendre les obres i corregir els impactes paisatgístics i mediambientals.

Antoni Casanovas i Jordi Ausàs han demanat al Departament de Medi Ambient i a l'Agència Catalana de l'Aigua que, 'després de quatre anys de paralització de les obres', agilitin l'autorització corresponent que hauria de permetre reprendre les obres d'immediat i dimensionar la seva execució al projecte ja modificat amb la incorporació de les corresponents mesures correctores d'impacte ambiental i actuacions de revegetació. Jordi Ausàs ha explicat que 'els quatre anys de paralització de les obres han deixat una forta petjada i han ocasionat greus perjudicis als regants, que han vist com han desaparegut totalment els seus conreus, deixant a més a la vista una profunda ferida paisatgística que cal corregir el més aviat possible'.

La Comunitat de Regants del Rec del Palancar abasta una superfície d'unes 136 hectàrees i permetia el conreu d'arbres fruiters a 44 famílies, 'que en quatre anys no han pogut regar'. El canal actual té una longitud de vuit quilòmetres, mentre que el nou canal que s'està construint ultrapassa els 2,2 quilòmetres.

Els fets es remunten al 2004, quan el Departament de Medi Ambient i Habitatge va ordenar la paralització immediata de les obres en comprovar que el canal de conducció d'aigües s'estava construint amb unes dimensions molt més grans que les aprovades en el projecte presentat per la Comunitat de Regants i l'empresa Salvador Serra. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) té establerta una concessió per a un aprofitament de 6.000 metres cúbics per segon a la Comunitat de Regants del Rec del Palancar i de 5.000 metres cúbics per segon a l'empresa Hidropalancar, de Salvador Serra.