Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Pacte perquè tots els escolars passin de curs com a norma general i que la repetició sigui "l'excepció"

Pacte perquè tots els escolars passin de curs com a norma general i que la repetició sigui "l'excepció"

Estat i comunitats autònomes acorden que el tercer trimestre servirà de repàs, reforç i avaluació dels altres dos trimestres. Bargalló diu que passar de curs no suposa un "aprovat general" i caldrà recuperar matèria el curs vinent
La ministra d'Educació, Isabel Celaá, durant la roda de premsa (Foto: Govern espanyol)
15/04/2020 23:15

La ministra d'Educació, Isabel Celaá, ha assegurat aquest dimecres que, com a "norma general", tots els escolars passaran de curs a finals de juny i els repetidors seran "l'excepció". Així ho han acordat el govern espanyol i les comunitats autònomes que també han decidit que aquest curs no s'allargarà més enllà del juny, tot i l'aturada pel coronavirus, i que el tercer trimestre servirà principalment per repassar i reforçar les matèries donades els dos primers trimestres. A més, els centres programaran activitats de reforç a l'estiu i per al curs vinent.

Fonts de la Conselleria d'Educació han explicat a l'ACN que a la reunió de la Conferencia sectorial d’Educació "ha tornat a quedar clar que no es discuteix que el Departament és l’autoritat educativa a Catalunya" i que, per tant, el gruix de les decisions les ha de prendre la Generalitat. Així, el ministeri publicarà una ordre ministerial que facilitarà que les comunitats autònomes puguin regular amb més flexibilitat els aspectes relacionats amb el que queda de curs. S’han marcat uns criteris generals (com per exemple, que el curs acabarà el juny) que coincideixen amb el que des del Departament d’Educació havia dit i defensat públicament, i en tot cas, les instruccions pròpies de Catalunya es publicaran ben aviat i s'explicaran en detall.

En aquest sentit, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha dit que el fet de generalitzar la promoció de curs per a tots els escolars, excepte algunes excepcions, no és un "aprovat general", ja que això suposaria que els escolars no han de fer res més des del març al setembre i tots tindrien la mateixa nota. Segons ha especificat Bargalló, les dues primeres avaluacions del curs es tindran en compte, i la tercera servirà per recuperar o millorar, però mai per suspendre o fer repetir a ningú. De fet, ha remarcat que ha de ser al setembre i el curs que ve quan es recuperi la matèria no impartida aquest últim trimestre, ja que tampoc s'ha de fer als casals d'estiu.

També ha explicat que el reforç que l'estat i les autonomies han pactat fer a l'estiu, no suposarà molts canvis a Catalunya, tot sí en altres llocs d'Espanya. Així, ha explicat que els tradicionals casals d'estiu, que molts d'ells es fan en escoles, es faran amb més contingut formatiu, sense oblidar els esports i el lleure, amb més places i amb més beques. Bargalló ha explicat que el departament ja treballava amb aquesta previsió i ho havia parlat amb les entitats municipalistes i els responsables d'infància i joventut de la Generalitat. Els encarregats d'aquests casals seguiran sent els monitors, que combinen "l'experiència formativa i de lleure".

El conseller ha valorat positivament la reunió de la conferència sectorial d'educació perquè la proposta del ministeri coincideix força amb la de la Generalitat, deixant clar que el Govern és l'autoritat educativa a Catalunya i continuarà prenent les decisions que ja tenia previstes. No obstant això, ha dit que no han concretat dates de reobertura de les escoles perquè això depèn de les autoritats sanitàries. Sí que ha dit, però, que el pas previ hauria de ser que els infants poguessin sortir determinades estones fora de casa, i això s'hauria de "plantejar aviat".