Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Estudiants de la UAB parlaran de despoblats de l’Alt Urgell al proper 'Desenterrant el passat'

Estudiants de la UAB parlaran de despoblats de l’Alt Urgell al proper 'Desenterrant el passat'

L’acte es durà a terme aquest divendres a les vuit del vespre a l’Arxiu Comarcal
Xerrada del cicle Desenterrant el Passat
11/10/2016 13:50

La realitat del despoblament a la comarca de l’Alt Urgell durant el segle XX és un fenomen característic i propi del Pirineu català al llarg de tota la passada centúria. Durant el curs 2015-2016, aquesta qüestió va ser objecte de l’interès per part de dos grups d’estudiants d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona com a treball de l’assignatura d’Història Moderna i Contemporània de primer any. Aquesta recerca tenia la intenció, d’una banda, d'apropar els estudiants als arxius i, de l'altra, de fer-los conèixer el territori d’una manera directa.

En el decurs dels treballs de l’assignatura, els alumnes van interessar-se pels casos de Senyús i Solanell, als quals van dedicar la seva recerca de forma específica. A través de la visita al poble, de la recerca de fonts escrites (bibliogràfiques i arxivístiques) i també de la memòria oral, ambdós grups han pogut resseguir la història d'aquests dos despoblats i recuperar, també, part d'una memòria col·lectiva que està en risc de desaparèixer.

Els resultats de la recerca es presentaran el proper divendres dia 14 d’octubre, a les 20.00 h, a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, sota el títol “Pobles que van ser. Recerca sobre els despoblats de l’Alt Urgell”. L’acte, inscrit en el cicle Desenterrant el passat, comptarà amb la presència d’alguns dels alumnes i dels tutors responsables en el projecte de recerca.

'Desenterrant el passat' és un cicle de xerrades i activitats vinculades al coneixement del passat de la comarca de l’Alt Urgell, organitzat pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell.