Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Èxit en les observacions d'óssos organitzades a Tavascan

Èxit en les observacions d'óssos organitzades a Tavascan

Els clients de l'empresa Piros Explorer han pogut veure 5 óssos diferents en tres expedicions
Imatge d'un ós a Tavascan
29/06/2017 14:56

L'empresa Piros Explorer, amb seu a Tavascan, organitza expedicions a la muntanya amb l'objectiu principal de poder veure óssos. En les tres expedicions que ha realitzat aquest 2017 els clients han pogut observar fins a 5 plantígrads. L'èxit de la iniciativa rau en la preparació prèvia, segons ha explicat a l'ACN el seu responsable, Ieltxu Azkarate. El guia passa molt temps a la muntanya caminant per l'hàbitat de l'ós i escollint els llocs més idonis i segurs per a l'observació de l'animal.

Equips de rastreig de l'empresa pugen dies abans a la muntanya per preparar l'expedició i, el dia de la sortida amb els client, els guien per les zones on se l'ha vist, segueixen el seu rastre per preparar posteriorment els punts d'espera, munten el campament i des de la distància esperen la seva aparició. Durant la nit, són els equips de fototrampeig els que vigilen.

El guia passa pràcticament més dies a la muntanya fent rastreig de les zones més freqüentades per l'ós que fent expedicions, d'aquí que es conegui pam a pam les muntanyes de la zona de Tavascan, dins el Parc Natural de l'Alt Pirineu, i pugui portar als clients als millors punts d'observació. Azkarate, explica que els rastres que deixa l'animal són el millor ajut. "Quan trobem una petjada o un excrement, calculem el temps transcorregut i intentem esbrinar els seus pròxims moviments", subratlla.

Mètode de treball

El mètode de treball és el següent: una vegada localitzada la zona, els guies munten el campament en altura, perquè l'olor de les persones no sigui captada en el fons de les valls ni en els vessants on podria aparèixer l'animal. La zona escollida és on els clients tindran més bona visió de l'indret per on sortirà l'ós. Amb l'ajuda de prismàtics i telescopis, els visitants se situen a una gran distància de l'animal per no interferir en la seva rutina.

Azkarate deixa clar que les sortides es fan per conèixer l'hàbitat de l'ós amb el màxim respecte cap a l'animal. Aquestes sortides no les pot realitzar qualsevol guia i per fer-les es necessita uns permisos especials que exigeixen un bon comportament. Les expedicions de Piros Explores compten amb el suport i l'aprovació del Parc Natural de l'Alt Pirineu.

Una quarantena d'óssos

A la zona de l'Alt Pirineu actualment hi ha una població d'entre 35 i 40 exemplars d'óssos. Aquests habiten en una superfície de més de 5.000 quilòmetres quadrats de muntanyes pirinenques, fet que fa difícil la seva observació.