Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Exposició a la Seu sobre Puig i Cadafalch i les restauracions de la Catedral d’Urgell al segle XX

Exposició a la Seu sobre Puig i Cadafalch i les restauracions de la Catedral d’Urgell al segle XX

La mostra permet conèixer l'evolució del temple i la influència que hi ha tingut el cèlebre arquitecte modernista. S'inaugurarà aquest divendres a les 8 del vespre a la Sala La Cuina, on es podrà visitar fins al 9 de desembre
Exposició sobre Puig i Cadafalch i la Catedral de la Seu
08/11/2017 18:58

La sala La Cuina, al Centre Cultural Les Monges de la Seu d’Urgell, inaugurarà aquest divendres dia 10, a les 8 del vespre, l’exposició Una nova Catedral? Puig i Cadafalch i les restauracions de la Catedral d’Urgell al segle XX. La mostra s’ha organitzat amb motiu de l’Any Josep Puig i Cadafalch, que commemora el 150è aniversari del naixement de l’arquitecte modernista. La mostra es podrà visitar fins al 9 de desembre, de dilluns a divendres de les 5 a les 8 de la tarda, i els dissabtes de les 11 a les 2 del migdia. L’entrada és gratuïta.

L'exposició, centrada en imatges fotogràfiques i documents d'arxiu, fa un repàs exhaustiu de l'evolució arquitectònica de la catedral al llarg del segle XX, tot posant en relleu l'ampli abast de les restauracions que s'hi van dur a terme, i fent evident el canvi de fisonomia del monument. L'objectiu de la mostra, segons han avançat des de l'Ajuntament de la Seu, és "explicar que la catedral ha estat objecte de múltiples intervencions al llarg dels segles, partint d'una fàbrica original romànica que, com qualsevol edifici, ha sofert afegits i modificacions seguint els estils artístics i els gustos estètics de cada època, alhora que s'ha adaptat a les necessitats funcionals de cada moment".

Finalment, i de manera destacada, l'exposició vol posar de manifest l'enorme tasca de restauració que va partir d'un projecte de Josep Puig i Cadafalch, que es va executar al llarg del segle XX, i que va “despullar” la catedral dels afegits barrocs, convertint-la en el que tenim ara, un edifici de fisonomia neoromànica.

Aquesta exposició ha estat organitzada pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell, la Delegació del Pirineu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Bisbat d’Urgell, el Museu Diocesà d’Urgell i l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell. Així mateix, ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Conferències i visites per escoles i instituts

A més a més de l’exposició, s'ha organitzat un programa d’activitats al seu voltant: conferències adreçades al públic en general que se centraran en les diferents intervencions i restauracions realitzades a la Catedral d’Urgell, així com visites específiques a la mostra per a les escoles i instituts de la Seu d’Urgell, pensades per atansar els continguts de l’exposició als alumnes de 5è i 6è de primària i de 1r i 2n d’ESO.

Pel que fa a les conferències, divendres 17 de novembre tindrà lloc la xerrada Josep Puig i Cadafalch, estudiós i intèrpret  de l’art romànic, a càrrec dels historiadors de l’art Rosa Alcoy i Pere Besara, a les 8 del vespre la Biblioteca Sant Agustí.

Més tard, l'1 de desembre, a les 8 del vespre a l'Espai Ermengol, se celebrarà la conferència Mn. Pere Pujol i Tubau, arxiver capitular d’Urgell, coordinador de la restauració de la Catedral d’Urgell, a càrrec dels historiadors urgellencs Carles Gascón i Clara Arbués.

Prèviament, durant el mes d’octubre ja es van fer dues conferències més dedicades a la Catedral d’Urgell: la que va realitzar d’historiador de l’art Gerardo Boto sobre Les canviants fisonomies de la catedral. Al centenari de “Santa Maria de la Seu d’Urgell” de Josep Puig i Cadafalch; i la que van oferir els arqueòlegs Walter Alegria i Òscar Augé per presentar els resultats de la recerca que va permetre documentar restes del temple primigeni, dels segles V i VI.