Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Exposició commemorativa dels 100 anys de la mort de l’historiador Joaquim Miret i Sans a la Biblioteca de Catalunya

Exposició commemorativa dels 100 anys de la mort de l’historiador Joaquim Miret i Sans a la Biblioteca de Catalunya

En la mostra es poden veure els facsímils dels manuscrits de les Homilies d’Organyà i dels Greuges de Guitard Isarn, entre d'altres documents
Comissàries de l'exposició sobre Joaquim Miret i Sans a la Biblioteca de Catalunya (Foto: Montse Riu Piqué)
27/12/2019 21:01

Amb motiu del centenari de la mort de Joaquim Miret i Sans, del 18 de desembre fins el 22 de gener, es pot visitar a l’Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya una mostra dedicada a la vida i obra d’aquest historiador i membre fundacional de l’Institut d’Estudis Catalans.

Amb el títol, "Joaquim Miret i Sans (1858-1919). Una vida dedicada al patrimoni català", l’Arxiu de la Unitat Bibliogràfica de la Biblioteca Nacional ha elaborat una exposició per contribuir a la seva memòria.  El contingut dels espais, sis en total, és ben divers i s’hi pot veure des d’obra seva publicada, dietaris de viatge, correspondència, dibuixos fets pel propi Miret, documents provinents del seu llegat patrimonial i documentació històrica estudiada i difosa per l’acadèmic barceloní.

Miret i Sans es va formar en dret, tot i que va dedicar la seva vida a la recerca històrica de la llengua catalana i de la Catalunya medieval. Per ambdós motius en aquesta exposició no hi podien mancar els facsímils dels manuscrits les Homilies d’Organyà i dels Greuges de Guitard Isarn. Ara bé, també s’hi exposen uns quants pergamins originals, molts d’ells provinents de l’antiga canònica d’Organyà i pertanyents al fons del llinatge dels Caboet.  S’hi contempla, entre altres, un conveni de partició de senyories entre Guitard Isarn de Caboet i el seu vassall Arnall Ramon (1102), així com la donació que fa Jordana de Caboet a Santa Maria d’Organyà amb motiu de la seva peregrinació a Jerusalem (1115). En tota aquesta documentació se’n destaca la presència de mots en català.

Fotografia inèdita

Sens dubte, una de les peces del fons personal de Miret que ha generat més expectació és una fotografia inèdita de l’acadèmic de quan tenia aproximadament uns vint-i- dos anys. Aquest retrat sobre una pàgina del text de les Homilies d’Organyà és la imatge del cartell publicitari l’exposició. Gràcies a la tècnica fotogràfica del panotip, (fotografia sobre tela sense encerar), la qual s’emprà en un període molt concret del segle XIX, s’ha pogut datar la imatge. 

Núria Altarriba, cap de la Unitat Bibliogràfica, i M.Àngels Sanllehy, de la Secció de Reserva i Impresió i Col·lecions Especials, responsables de l’exposició, s'han mostrat satisfetes amb el resultat, tot i reconèixer que la tria de la documentació els ha estat difícil, a causa del gran i rellevant fons existent.

Activitats a l'Alt Urgell

Cal recordar que a l'Alt Urgell l’Associació d’Amics de la Vall de Caboet, així com l’escola Miret i Sans d’Organyà han organitzat al llarg d’aquest 2019 activitats diverses per tal de difondre la vida i obra de l’il·lustre acadèmic.

L’entitat de la Vall de Cabó té previst per aquest 2020 una conferència sobre Miret, amb la qual vol concloure les activitats iniciades a la Setmana Santa de l’any que finalitza. Com molt bé afirmen les comissàries de l’exposició, "el llegat de Miret i Sans mereix un profund reconeixement de totes les generacions per la seva acció a favor de la llengua i cultura catalana".