Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Feministes Alt Urgell reclama que es garanteixi l'avortament des de l'Alt Pirineu

Feministes Alt Urgell reclama que es garanteixi l'avortament des de l'Alt Pirineu

El col·lectiu reitera que encara no es pot fer el procediment farmacològic en centres de les comarques pirinenques. El Departament de Salut va anunciar la tardor passada que incorporarà aquesta opció a Tremp i Vielha
Concentració de col·lectius feministes davant l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, el desembre passat (Foto: CFAU)
16/02/2021 17:46

Feministes Alt Urgell ha reclamat novament que el Govern garanteixi la possibilitat de la interrupció voluntària de l'embaràs a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran. En un comunicat, el col·lectiu urgellenc assegura que actualment encara no existeix aquesta possibilitat en cap centre públic de les comarques pirinenques, tant pel que fa a l'opció farmacològica com a la quirúrgica, i que en aquesta segona tampoc no existeix a la regió sanitària de Lleida. 

Pel que fa a l'avortament mitjançant fàrmacs, el grup feminista afirma que actualment els centres més propers on poden trobar aquesta possibilitat són l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i els centres d'atenció primària (CAP) de Balaguer, Tàrrega, Mollerussa i les Borges Blanques, tots ells a la plana de Lleida. Això les obliga a traslladar-se fora del Pirineu.

Per això, ara fa un any van fer pública la reivindicació de disposar d'aquest servei al Pallars. Posteriorment, l'Ajuntament de Tremp va aprovar una moció en suport a aquesta petició, però segons exposen "encara avui no s'ha convertit en una realitat". Tot i això, aquesta tardor passada, l'actual consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, ha assegurat que properament implantaran aquesta opció tant a Tremp com a Vielha. Quant a l'Alt Urgell, detallen que de moment la Fundació Sant Hospital no s'ha pronunciat al respecte, un fet que atribueixen a que entre els membres del seu patronat, a banda de l'Ajuntament i representants socials, també hi ha el Bisbat d'Urgell.

Amb relació a l'avortament quirúrgic, Feministes Alt Urgell denuncia que actualment no es pot practicar a cap centre públic ni de l'Alt Pirineu i Aran ni tampoc de Lleida. Per això, exigeixen "una revisió" de la situació. En aquest punt, Salut ha recordat que els metges especialistes tenen dret a l'objecció de consciència i es dóna el cas que actualment, tots els que hi ha a Lleida són objectors. Des del col·lectiu feminista accepten que els professionals tenen aquest dret, però creuen que el fet que no n'hi hagi cap disposat a practicar avortaments va "en contra dels drets de les dones a la demarcació".