Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / 'Fifonet' i 'Fosca', els noms triats per als dos cadells d'ós bru nascuts el 2015 al Pirineu

'Fifonet' i 'Fosca', els noms triats per als dos cadells d'ós bru nascuts el 2015 al Pirineu

L'elecció l'han duta a terme prop de mil nens, de 3 a 11 anys, de les escoles del Pallars Sobirà i el Pallars Jussà. Els joves treballen a les aules com és i on viuen els plantígrads
Moment en el que una professora de l'escola de la Pobla de Segur dóna a conèixer els noms guanyadors (Foto: ACN)
17/05/2016 20:00

Prop de mil nens, de 3 a 11 anys, de les escoles del Pallars Sobirà i Pallars Jussà han triat els noms de Fifonet i Fosca per als dos cadells d'ós bru nascuts el 2015 al Pirineu. L'elecció s'ha dut a terme en el marc de la primera edició del projecte 'Posa nom a l'ós', del programa PirosLife Educatiu. En total hi havia com a opció 40 adjectius, noms i topònims.

'Fifonet' és un terme pallarès que s'aplica al que sembla que fa molta feina i no fa res, mentre que 'Fosca' fa referència al topònim de la vall que porta aquest nom. Fifonet ha obtingut el 18,5% dels vots de la categoria paraula pallaresa i Fosca ha sumat el 38,9% en la categoria de topònims. L'activitat ha complementat la ja iniciada aquest curs sobre 'Els tresors de l'ós bru', a la qual tenen accés els centres de les comarques pròpies de l'hàbitat d'aquest plantígrad: el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça i la Val d'Aran.

Sensibilització a les escoles

La part educativa del projecte PirosLife, dotada amb prop de 110.000 euros, té com a objectiu principal la sensibilització a les escoles ''amb la finalitat que els nens i nenes desenvolupin l'esperit crític i el vincle amb la natura" i que, a la vegada, "esdevinguin educadors dels pares'', ha afirmat a l'ACN Sofia Isús, responsable de la iniciativa.

La proposta s'estructura en quatre grans àmbits destinats a l'ensenyament-aprenentatge d'una selecció de conceptes, procediments i valors per fomentar la transició cap a una societat més coneixedora de la riquesa del patrimoni natural i social: l'ós bru, l'hàbitat pirinenc, l'espai compartit, i la cultura i el patrimoni.

Maletes pedagògiques

Els materials, desenvolupats s'organitzen en maletes pedagògiques amb activitats a través de les quals es treballen diversos aspectes: 'Pas a pas', per conèixer petjades d'animals; 'Parem l'orella', 'A palpentes' i 'Quina olor', per treballar els sentits amb relació a l'entorn; 'Qui menja sopes se les pensa totes', per conèixer què mengen els animals, i 'El contraconte de la Rinxols d'Or', per incidir sobre la convivència.

El projecte PirosLife, que es va iniciar el 2014 i que finalitzarà el 2018, està coordinat per la Generalitat de Catalunya i té com a socis el Conselh Generau d'Aran, Forestal Catalana, la Universitat de Lleida i la Fundación Oso Pardo.