Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Finalitzat un projecte sobre tecnologies aplicades a la gestió forestal

Finalitzat un projecte sobre tecnologies aplicades a la gestió forestal

El pla ha analitzat com implementar la tecnologia LIDAR en els inventaris de forest a les comarques de l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Ripollès. El document, que n'analitza la viabilitat, està a disposició pública
Parc Natural del Cadí-Moixeró
24/02/2017 11:25

Ja està enllestit l'estudi 'Noves tecnologies aplicades a la gestió forestal', que ha analitzat com implementar la tecnologia LIDAR en els inventaris forestals a les comarques de l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Ripollès, amb la col·laboració dels corresponents gestors forestals de cada territori. Aquest tipus de recerca es basa en l'aplicació d'un sistema òptic de teledetecció que, mitjançant vols aeris, mesura la distància des d'un punt emissor a qualsevol objecte o superfície a través de l'ús d'un làser.

El projecte inclou un informe d'implementació de la tecnologia LIDAR i l'elaboració dels models estadístics específics per a la realització d'inventaris forestals de boscos de faig, avet, pi roig i pi negre a les comarques participants. Per tal d'estudiar quines són les possibilitats reals d'aquest sistema en territoris de muntanya, la iniciativa ha inclòs, a més a més, un estudi tècnic comparatiu entre la tecnologia LIDAR i els mètodes d'inventari forestal tradicionals, amb l'anàlisi dels avantatges econòmics que té la utilització d'una metodologia o una altra.

Els resultats determinen que mitjançant l'aplicació del LIDAR es poden predir la densitat, l'altura dominant, la fracció de cabuda coberta, el volum amb escorça, l'àrea basimètrica i altres variables amb errors inferiors al 20%. "Les dades són igual o més fiables que amb el mètode d'inventari forestal clàssic", assenyala l'estudi. A més, amb aquesta nova tecnologia, l'anàlisi de 25 parcel·les de camp per estrat pot ser suficient per obtenir resultats fiables, tot i que la xifra exacta és exclusiva de cada zona i dependria de la variabilitat de la forest.

Viabilitat

L'anàlisi econòmic ha determinat que la tecnologia LIDAR és viable a partir de 100 hectàrees, si hi ha un sol estrat, i a partir de 350 hectàrees, si hi ha dos estrats. Per això es recomana la combinació de l'aplicació del mètode clàssic i el LIDAR per aquelles forests amb un estrat principal, on s'aplicaria el mètode LIDAR, acompanyat d'estrats més petits, on es faria servir el mètode clàssic d'inventari. A mesura que augmenta la superfície, el cost de l'inventari LIDAR disminueix, essent un 39% inferior que el mètode clàssic per a superfícies superiors a les 800 hectàrees.

Pel que fa a la implementació de la tecnologia LIDAR a les comarques de l'Alt Urgell, la Cerdanya i Ripollès, s'ha comprovat que presenten unes característiques morfològiques propícies per a l'aplicació dels inventaris LIDAR, ja que la presència dominant del bosc de pi roig i pi negre fa que el nombre d'estrats sigui en molts casos només un.

Consulta de l'estudi

L'estudi ha estat subvencionat pel SOC en el marc de la convocatòria de projectes innovadors i experimentals, coordinat per l'Agència de Desenvolupament del Ripollès amb suport dels Consells Comarcals de l'Alt Urgell i la Cerdanya. El projecte passa a estar a disposició pública i es pot consultar a a les tres entitats promotores i al Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès.