Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Finalitzen els treballs d’excavació subterrània del túnel de Tresponts, a la C-14

Finalitzen els treballs d’excavació subterrània del túnel de Tresponts, a la C-14

Ja ha finalitzat la perforació de la galeria nord de la infraestructura i els treballs entren en una nova fase. El conseller Damià Calvet espera que es compleixin els terminis previstos, tot i l'aturada per la COVID-19
17/07/2020 14:45

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha recorregut aquest divendres les obres del condicionament de la C-14 amb motiu de la culminació de la perforació de la galeria nord d’evacuació del túnel de Tresponts. Amb aquesta fita, finalitzen els treballs d’excavació subterrània inclosos en aquesta actuació que, amb una inversió de més de 35 MEUR, és la més important actualment en marxa a la xarxa viària de titularitat de la Generalitat.

La intervenció representa “un pas endavant per a la mobilitat i la connectivitat de l’Alt Urgell” i “una millora de la seguretat i del confort”, ha exposat el conseller Calvet. I ha afegit: “Hem constatat en aquesta visita que tota l’obra d’excavació s’ha finalitzat i estem molt satisfets que les obres avancin a bon ritme”. En aquest sentit, el conseller ha manifestat que espera que el termini per enllestir els treballs - previst per a final d'any - es compleixi, malgrat l'aturada per la COVID-19.

L’execució del túnel de Tresponts és l’element constructiu més rellevant de les obres de condicionament d’un tram de tres quilòmetres de la C-14, que impliquen l’eixamplament i millora de traçat d’aquesta carretera per a millorar-ne la seguretat i la comoditat en la conducció. Aquesta actuació, a més, afavorirà la permeabilitat i connectivitat de l’Alt Pirineu, per tal d'enfortir alhora la cohesió territorial.

6.800 vehicles diaris

La C-14, carretera de la xarxa bàsica de la Generalitat, transcorre en aquest àmbit per un terreny accidentat, a través del congost de Tresponts, a la vall del riu Segre. Té un trànsit d’uns 6.800 vehicles diaris. El TES actua en el tram entre la sortida del nucli d’Organyà i el túnel del Montant de Tost, abans de la intersecció amb l’LV-4001. Les obres consisteixen principalment en l’eixamplament de la carretera, que passarà dels 7 metres actuals als 10 previstos.

Els treballs de condicionament van començar la tardor de 2017. El gener de 2018 es van iniciar les primeres tasques per a la perforació del túnel de Tresponts. La infraestructura, d’1,3 quilòmetres de longitud, permetrà evitar el pas per un tram especialment sinuós de la C-14. Els dos fronts d’excavació es van trobar a finals d’agost de l’any passat. El febrer passat va quedar completada la galeria sud d’evacuació i ara, ha quedat completada la galeria nord. Així mateix, està enllestit l’eixamplament del túnel ja existent en aquest tram de la C-14, de manera que totes les tasques d’excavació subterrànies ja s’han completat.

Finalitzats els treballs d'excavació

A l’interior del nou túnel de Tresponts, continuen les tasques d’impermeabilització i d’execució dels sistemes de drenatge. Ja han començat els treballs de revestiment mitjançant un carro autoportant que es va instal·lar a la boca sud del túnel el mes passat. Les tasques que queden corresponen a la finalització del revestiment del túnel, les instal·lacions –com per exemple, l’enllumenat, la ventilació, els sistemes contra incendis i de control i seguretat, la senyalització o les radiocomunicacions--, i l’asfaltat de l’ampliació de la calçada prevista per aquesta actuació.

  • Treballs al túnel de Tresponts (Foto: TES)
  • Visita al túnel de Tresponts del conseller Calvet (Foto: TES)