Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Francés Boya demana un mecanisme parlamentari per desplegar l'autogovern

Francés Boya demana un mecanisme parlamentari per desplegar l'autogovern

El síndic aranès ha comparegut al Parlament per primer cop des de l'aprovació de la Llei d'Aran. També ha reclamat més competències en matèria lingüística
Intervenció de Francés Boya a la Comissió d'Afers Institucionals (Foto: Parlament de Catalunya)
14/10/2020 17:05

Per primera vegada des de l'aprovació de la Llei d'Aran l'any 2015, el síndic d'Aran ha comparegut a la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament de Catalunya. Francés Boya ha aprofitat la intervenció per reclamar més autogovern i que s'habiliti un mecanisme parlamentari per agilitzar-ne el desplegament.

Tot i el fort retrocés en el seu ús social per part de la població local les darreres dècades, en favor del castellà, Francés Boya sosté que l'aranès segueix sent "el pilar que sustenta la singularitat de l'Aran com a territori i país". En aquest sentit, creu que treure competències i reduir el finançament en política lingüística, de 100.000 a 60.000 euros, ha estat "un error polític que s'ha d'esmenar" i hi ha afegit que preservar la llengua és una de les qüestions que no es poden demorar més. En una intervenció que ha fet precisament en aranès, Boya ha defensat que "la llengua no ha estat mai una qüestió de debat" i ho ha justificat dient que "sempre s'ha quedat al marge del debat polític i ideològic".

Pel que fa al finançament i les competències, Paco Boya ha parlat de "reiterats incompliments d'acords" i de "folclorització legislativa", perquè entén que les voluntats plasmades amb lleis "mai no s'acaben desenvolupant". També ha qüestionat que es vulgui tractar l'Aran com una comarca més de Catalunya i la "tendència endèmica" a negar el poder de decisió a tercers.

Tot i això, Boya ha reconegut també la "manca de sensibilitat" del Govern espanyol cap a les reivindicacions catalanes, si bé l'ha comparat amb la relació entre el Conselh Generau i la Generalitat. Com a exemple, el també membre de l'executiva del PSOE ha esmentat dos contenciosos administratius que la Generalitat ha presentat contra dues competències transferides a l'Aran: l'autorització de llicències de pesca i la creació d'escuts a alguns ajuntaments. Per tot plegat, el síndic ha demanat al Parlament "voluntat política i rigor" per ratificar acords i poder-los desplegar en matèria de salut, serveis socials, habitatge o emergències.

Suport de C's, PSC, Comuns i PP a Boya

En el torn d'intervenció dels grups, Ciutadans, PSC, En Comú Podem i PP han coincidit a recolzar les reclamacions de Boya. Pel primer grup de l'oposició (C's), Javier Rivas, ha criticat que la comissió bilateral entre la Generalitat i l'Aran estigui en "via morta" i ha afirmat que els ciutadans pateixen "limitacions" en serveis. El socialista Òscar Ordeig ha acusat el Govern d'"utilitzar banderes i excuses" per "tapar els incompliments". Marc Parés (ECP) creu que l'executiu català "va tard". I el popular Manuel Reyes opina que l'executiu de JxCat i ERC està "més preocupat en les batalles internes i en impulsar el separatisme" que a "implicar-se amb el territori".