Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Francés Boya demana una reunió amb Quim Torra sobre la sanitat aranesa

Francés Boya demana una reunió amb Quim Torra sobre la sanitat aranesa

El síndic d'Aran creu que aquest àmbit està "infrafinançat" a la vall i sol·licita la creació d'una taula de treball entre el Departament de Salut i el Conselh Generau. També vol parlar amb Teresa Jordà sobre la "delicada" situació del sector ramader
Paco Boya (ACN / arxiu)
27/07/2020 19:13

El síndic d'Aran, Francés Boya, ha demanat una reunió amb el president de la Generalitat, Quim Torra, per abordar temes relacionats amb l'aranès, la sanitat i el desenvolupament rural. El síndic ha exposat en una carta la "complexa" situació que travessa la sanitat aranesa i la "dificultat" de fixar professionals al territori.

Boya considera que, "malgrat haver incrementat els serveis" encara hi ha un "infrafinançament" perquè el pressupost, assegura, es manté en xifres similars a les del 2009. I demana solucionar aquesta problemàtica "tan aviat com es pugui" amb vista a possibles rebrots de la COVID-19. Per tot, demana la creació, de manera "urgent", d'una taula de coordinació i treball entre el Departament de Salut i el Conselh Generau d'Aran. Es dóna la circumstància que l'Aran és la zona de la regió sanitària pirinenca on hi ha hagut més contagis de coronavirus.

La setmana passada estava prevista una reunió entre el síndic d'Aran i el president de la Generalitat per tractar, d'una banda, la situació de l'aranès i les polítiques lingüístiques que es duen a terme entre la Generalitat i el Conselh Generau, i, d'altra banda, assumptes relacionats amb l'autogovern. No obstant això, aquesta reunió es va desconvocar a causa de la situació actual de la COVID-19 a Barcelona.

Pel que fa a les peticions a la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà el síndic ha manifestat la "precària" situació del sector ramader, la "desaparició" de l'activitat agrícola i la "necessitat" d'incentivar aquestes activitats "tan bàsiques per a l'Aran". També ha traslladat la seva preocupació per la situació dels boscos del territori perquè aquests darrers anys "la política forestal ha estat escassa" per raons d'insuficiència del marc competencial. I hi afegeix que "si bé la competència és del Conselh Generau, no hi ha cap assignació econòmica per a dur-ne a terme la gestió".

Finalment, Boya ha demanat formalitzar una reunió amb la consellera Jordà quan la situació sigui més favorable, per estudiar i aprofundir en allò que estableix l'article 64 de la Llei de Règim Especial d'Aran, que decreta que el Conselh Generau exerceix competències en matèria de promoció del desenvolupament i protecció del medi rural, agricultura, ramaderia, aprofitament forestal i productes artesanals de la indústria agroalimentària.