Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Gairebé 6.400 persones visiten durant l'estiu els espais museogràfics de la xarxa Dinosaures dels Pirineus

Gairebé 6.400 persones visiten durant l'estiu els espais museogràfics de la xarxa Dinosaures dels Pirineus

Els equipaments de Coll de Nargó i Isona han ofert visites guiades, xerrades, exposicions, sopars gastronòmics vinculats al patrimoni i activitats infantils
Sopar gastronòmic a l'espai Dinosfera de Coll de Nargó (Foto: ICP)
13/09/2018 18:15

Un total de 6.394 persones han visitat les exposicions o participat en alguna de les activitats que han organitzat els equipaments museogràfics de Coll de Nargó i d'Isona que formen part de la xarxa Dinosaures dels Pirineus. Aquesta iniciativa de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) vol donar a conèixer el patrimoni paleontològic i la recerca sobre els dinosaures que van viure a Catalunya. Als Pirineus s'hi troben les restes més recents de dinosaures a Europa.

Una de les activitats amb més èxit ha estat la visita guiada al magatzem del Museu de la Conca Dellà, on els visitants han pogut descobrir el coll de Titanosaure, un fòssil de més de 5 metres de llargada trobat a Orcau. Per aquest espai hi han passat, entre els mesos de juliol i agost, prop de 1.404 persones.

De l'1 de juliol l'11 de setembre, els visitants han pogut gaudir de visites guiades als jaciments paleontològics de dinosaures, de sopars gastronòmics vinculats al patrimoni o d'activitats infantils. El programa s'ha complementat amb una intensa feina de recerca i treball de camp dels investigadors del Museu de la Conca Dellà i l'Institut Català de Paleontologia (ICP), que excaven principalment als mesos de juny, juliol i setembre.

Entre les activitats ofertades per cada equipament, n'hi ha que es repeteixen d'un estiu a l'altre per la seva bona acollida entre el públic. Així, tant la Nit al Museu com els sopars gastronòmics es consoliden any rere any. Aquest estiu el sopar gastronòmic del Museu d'Isona va canviar el seu escenari pel Castell de Llordà, de manera que es convidava al públic a descobrir i gaudir del Castell amb tots els sentits. El Sopar Cretaci a Dinosfera va tornar a esdevenir un èxit combinant gastronomia i paleontologia. En ambdós sopars es van exhaurir places i hi van assistir més de 50 persones.

També van esgotar les entrades les tres edicions que es van programar de la Nit al Museu, on més d'una seixantena d'infants van aprendre sobre els dinosaures i els romans, i van dormir a les sales del Museu.

Xerrades, visites i exposicions

Aquest estiu també s'han fet diverses xerrades relacionades amb la bruixeria i el patrimoni. Una de les més destacades va ser la que va impartir tant a Isona com a Coll de Nargó el sergent dels Mossos d'Esquadra i doctor en arqueologia Jordi Campillo, que va parlar de la protecció del patrimoni.

A banda de procurar l'estudi, l'exposició i la divulgació del ric patrimoni paleontològic i arqueològic del territori, des de la xarxa Dinosaures dels Pirineus s'ha volgut transmetre al públic la importància del respecte i la protecció d'aquest patrimoni.

Enguany Isona també ha acollit una exposició itinerant sobre bruixeria: ''Se'n parlave... i n'hi havie. Bruixeria a les terres de Ponent i Pirineu'', la qual han visitat 430 persones. Les visites teatralitzades al Castell de Llordà, la novetat més destacada d'aquest estiu, han esdevingut un èxit. Un total de 142 persones han descobert l'imponent castell del segle XI d'una forma diferent i didàctica de la mà de personatges sortits directament de l'alta edat mitjana. Les visites, de la mà de l'actor Blai Castell i amb l'assessorament històric de la historiadora Núria Nolasco, van exhaurir les entrades en cada sessió.

Per la seva banda, l'espai de Coll de Nargó convidava a visitar el seu espai expositiu centrat en la reproducció dels dinosaures i també oferia la possibilitat de realitzar visites guiades al jaciment d'ous del municipi, el qual presenta la major quantitat de postes d'ous de dinosaures coneguda al continent. L'església de Sant Climent de Coll de Nargó també va estrenar visites teatralitzades, a les quals van assistir 180 persones en les 6 sessions que es van oferir. Les visites, realitzades per Aida Fàbrega i Raquel Riera, van tenir una molt bona acollida, esdevenint una manera molt dinàmica i divertida d'apropar a grans i petits al patrimoni del territori.

Mostrar formulari de contacte