Gastropirineus celebra una edició amb seguiment en línia i amb l'objectiu de reivindicar la tasca dels restaurants
Puigcerdà acull aquest dilluns i dimarts la cinquena edició de GastroPirineus. Tot i aquesta ubicació a la capital cerdana, el cert és que l'actual situació sanitària ha obligat els organitzadors a reformular l'esdeveniment i a fer que els participants el segueixin bàsicament a través d'internet.
Tot i això, la rebuda ha estat bona: el nombre de visualitzacions de l'esdeveniment en les primeres hores ha multiplicat gairebé per quatre el nombre d'inscripcions que s'havia tancat pel format presencial, que era d'unes 170. Més d'una vintena de cuiners, juntament amb alguns productors d'aliments, participen aquests dos dies a les jornades. Entre els participants hi ha Diego Alías, el xef de Ca l'Amador de Josa de Cadí.
Malgrat que les mesures per evitar la propagació de la Covid-19 han obligat a tancar els bars i restaurants de Catalunya durant quinze dies, les jornades han volgut mantenir-se fent honor al seu lema: "Que no s'apaguin els fogons". Un dels membres de l'organització de GastroPirineus, Miquel Campà, ha assegurat a l'ACN que, tot i que la situació per la que passa el sector és complicada, ara "és el moment de no parar". Per aquest motiu, ha explicat que s'ha volgut fer "un esforç suplementari, sobretot a nivell tecnològic i econòmic" per tirar endavant l'esdeveniment.
Temor a un allargament de les restriccions
Campà ha afirmat que les restriccions han estat rebudes amb "tristesa" per part de l'empresariat que, malgrat haver tingut un bon estiu, ara ha de suportar importants càrregues econòmiques que fan "difícil" tirar endavant. En aquest sentit, ha ressaltat que tenen por que les mesures s'allarguin més enllà de quinze dies.
L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha defensat la necessitat de dur a terme esdeveniments que ajudin a posar en valor la gastronomia i l'hostaleria i espera que aquests dies de "contenció" serveixin per poder mantenir la temporada d'hivern.
A les jornades també hi prenen part d'altres cuiners que tenen el seu establiment al Pirineu, juntament amb alguns dels més mediàtics, com és el cas d'Ada Parellada. També hi ha destacat la presència dels germans Xavier i Sergi Torres, propietaris del restaurant Hermanos Torres de Barcelona. Sobre la situació actual, Xavier Torres ha explicat que ara cal tenir "molta força i optimisme" i ha encoratjat els companys de professió a "no parar de treballar" per ser "millors" quan es pugui tornar a obrir. A més a més, sobre l'aturada, ha dit que "s'entén i no s'entén", i conclou que només serà positiva si ajuda a fer minvar els casos de Covid-19. Ell i el seu germà han volgut presentar a GastroPirineus la seva nova carta de tardor, en la qual busquen el "sabor de terra i muntanya".
D'altra banda, el cuiner Paco Pérez, del restaurant Miramar de Llançà, ha dit que tot i que el sector de l'hostaleria és un dels més perjudicats per les mesures restrictives derivades de la situació sanitària actual cal "mirar endavant". En el seu cas, ha aprofitat l'esdeveniment per mostrar diversos plats que tenen els bolets de temporada com a base.