Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Gastropirineus posa en valor novament la qualitat de la cuina de muntanya catalana

Gastropirineus posa en valor novament la qualitat de la cuina de muntanya catalana

Alp i Puigcerdà acullen la segona edició del congrés, que compta amb més de 200 participants. Entre la trentena de ponents que hi intervenen hi ha Josep Maria Troguet, Salvador Trabalón i Emma Roca
27/11/2017 18:50

Aquest dilluns ha començat la segona edició de Gastropirineus, les jornades professionals de gastronomia i de la cuina dels Pirineus. Alp i Puigcerdà acullen durant dos dies l'esdeveniment. La cita ha repetit l'èxit d'inscripcions de la primera edició, l'any passat a la Seu d'Urgell, i compta novament amb més de 200 participants, una trentena de ponents i la representació de 220 productors de tot Catalunya. A més a més, enguany s'ha obert la porta també a participants d'Andorra i de Catalunya Nord.

El programa inclou degustacions i presentacions de producte en una fira-exposició així com sessions de cuina en directe. L'objectiu principal és "difondre el patrimoni culinari, estimular la innovació i millorar la competitivitat del sector", segons s'ha subratllat en l'acte d'inauguració que s'ha fet al Palau d'Esports i Congressos d'Alp. Així, Gastropirineus vol esdevenir en un gran aparador de la cuina i dels productors de les comarques de muntanya. Als parlaments d'obertura hi han intervingut el director del Gastropirineus, Francesc López; l'alcalde d'Alp i president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner, i l'alcalde de Puigcerdà i vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira. En l'acte s'ha destacat la consolidació de les jornades i la importància de la gastronomia com a sector capdavanter.

Una trentena de ponents i cuiners passen aquest començament de setmana per l’escenari de Gastropirineus per fer-hi xerrades i per mostrar com es cuinen els productes del territori. La primera sessió s'ha titulat 'La cuina dels Pirineus sense fronteres: El projecte CCI PirineusMed' i ha comptat amb la participació de cuiners representants de quatre cambres de comerç amb presència al Pirineu (Girona, Lleida, Pirineus Orientals i Andorra). Un d'ells ha estat Josep Maria Troguet, propietari de Cal Serni de Calbinyà, que ha parlat en representació del seu altre establiment, la Borda Raubert de la Massana. Troguet ha compartit sessió amb Sergi Roca i Kevin Meisse (Restaurant Equilibri de Navata); Joel Castanyé (Restaurant La Boscana de Bellvís); i Jean-Luc Planes (Restaurant Planes de Sallagosa).

També s'ha organitzat una sessió de cuina en directe amb carn de conill, amb David Arroyo, del restaurant La Deu d’Olot i Montse Sala, del Restaurant Casa Turnay d’Escunhau. Seguidament, s'ha fet sessions sobre la cuina i l'esport, amb el cuiner Sean Fowler i l'atleta i biòloga cerdana Emma Roca, membre del Parc de Bombers de la Seu. De la seva part, Francesc Altarriba (Taller Gastronòmic del Pa) ha parlat de l'elaboració de pa avui. El dinar de tast l'han elaborat els restaurants del col·lectiu Cuina Pirinenca de Cerdanya.

La sessió de la tarda ha inclòs temes com ara terrines i tupí i ha anat a càrrec de l'urgellenc Salvador Trabalón, del restaurant de l'Hotel El Castell de Ciutat, i Jaume Mora i Ramon Aytès, de l’Associació Gastronòmica La Xicoia del Pallars Sobirà. També s'ha parlat de plantes i flors, amb Iolanda Bustos, del restaurant La Calèndula, i el farmacèutic cerdà Joan Muntané.

La primera jornada es completa amb el Sopar Amb Estrelles, cuinat per xefs amb estrella Michelin: els restaurants Les Cols, d’Olot (dues estrelles); La Boscana, de Bellvís; Manel i Mimi’s, d’Andorra la Vella; i La Chaumière, de Font Romeu; juntament amb el Col·lectiu Cuina Pirinenca de Cerdanya i la Pastisseria Cerdanya de Puigcerdà.

L'última jornada, aquest dimarts, arrencarà amb un esmorzar de muntanya presentat pel gastrònom i escriptor Jaume Fàbrega, i elaborat pel restaurant Ca l’Eudald d’Alp i restauradors de Cuina Pirinenca de Cerdanya. S’ha organitzat també una sessió magistral de cuina a càrrec de Nandu Jubany i sessions de cuina amb productes com el xai i la carn de poltre de muntanya; i també sobre la cuina de l’aprofitament.

Per cloure les Jornades, Xesc Rovira, de la Fonda Xesc de Gombrèn (un dels restaurants que acaba de renovar l'estrella Michelin), oferirà una sessió magistral de cuina, a 2/4 de 8 del vespre a l’antic convent de Sant Domènec de Puigcerdà.

Fira-exposició de productes

Les jornades també compten amb la participació de més de 20 empreses i associacions, que representen a més de 220 productors, tant de Catalunya com d’Andorra i de França, que donen a conèixer la seva oferta de productes de proximitat.

Les jornades Gastropirineus tenen el suport d’institucions i entitats del territori, així com del programa Pirineus. Aquest programa, nascut el 2003, és fruit d’un conveni de col·laboració entre l’Agència Catalana de Turisme (ACT), l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), el Conselh Generau d'Aran, Turisme de Barcelona i els Patronats de Turisme de les diputacions de Lleida, Girona i Barcelona.

  • Sessió sobre terrines i tupí al Gastropirineus 2017, a Alp
  • Inauguració de Gastropirineus 2017