Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Germandat de Sant Sebastià descarta de moment la incorporació de dones a l'entitat

La Germandat de Sant Sebastià descarta de moment la incorporació de dones a l'entitat

La junta directiva assegura que obriran un debat, però remarquen que ells respecten que hi hagi associacions formades només per dones. L'assemblea general ha escollit Ramon Viaplana com a nou germà major
22/01/2018 13:20

La junta directiva de la Germandat de Sant Sebastià ha descartat per unanimitat la petició d'incorporar les dones com a membres de ple dret a l'entitat. La sol·licitud es va fer arribar ara fa unes setmanes al germà major, Josep Canelles, a través d'una carta signada per 12 veïns de la ciutat. La resposta a la missiva ha estat exposada en l'assemblea que s'ha celebrat aquest dissabte, 20 de gener, malgrat que no ha estat votada perquè s'ha considerat que no s'havia fet arribar pel procediment formal.

Tanmateix, el col·lectiu no tanca la porta a continuar el debat sobre aquesta qüestió, tot i que defensa que el fet que només els homes s'hi puguin inscriure forma part de la tradició, que sorgeix dels seus inicis, l'any 1855, "moment en què la realitat social separava per gèneres". Així mateix, la Germandat ressalta que no té en cap cas una intenció masclista ni discriminatòria, ni impedeix la participació de la dona a la vida pública, com ho demostra el fet que tots els seus actes, excepte la tradicional torrada, són oberts a tothom.

En aquest sentit, el nou germà major, Ramon Viaplana, ha recordat que la Germandat és una entitat privada i que ells mai no han qüestionat que, per exemple, actualment hi hagi d'altres entitats que estan formades exclusivament per dones, com tampoc no criticaran mai el fet que una associació sigui mixta. Per això, Viaplana demana respecte per les decisions que prenguin, tant ara com en el futur.

Per la seva banda, un dels signants de la carta per proposar la inclusió de dones a la Germandat, Amadeu Gallart, va voler deixar clar que en cap cas la petició volia "faltar al respecte a ningú" i va lamentar que el sistema per fer arribar la iniciativa no seguís el protocol dels estatuts. Malgrat tot, però, Gallart va voler incidir en el problema "de fons" i va demanar que l'escrit es fes arribar als socis i s'iniciés un debat "tranquil" amb l'objectiu "d'enfortir l'entitat, com ja ha passat en d'altres llocs, com Sant Julià de Lòria". Joan Obiols, que també va donar suport a la missiva, va recordar que l'assemblea és sobirana per decidir acceptar o no aquest tipus de demandes, que es plantegen "en positiu".

El tinent d'alcalde Jesús Fierro, va tancar l'acte recordant que tots els debats són "enriquidors i aporten noves idees a les associacions, que poden fer-les créixer", sense pronunciar-se personalment sobre aquesta qüestió. "Són els germans els qui decideixen", va dir. Fierro va lloar el fet que la Germandat és una entitat "molt musculada i activa".

Nou germà major

L'assemblea de la Germandat de Sant Sebastià també ha designat aquest dissabte Ramon Viaplana com a nou germà major. Viaplana, que pren el relleu de Josep Canelles, es va mostrar il·lusionat i orgullós pel seu nomenament i va destacar el caràcter col·lectiu de l'associació. "És una Germandat viva i tira endavant gràcies a l'esforç de tots els qui en formen part", va remarcar. Entre els objectius per a la nova etapa, el nou germà major assenyala la voluntat de captar nous germans, rejovenir els associats i incidir en el caire cultural del grup. Viaplana va agrair la tasca feta per l'anterior junta i va instar tothom a col·laborar per donar continuïtat a l'entitat. El germà segon serà Climent Miró.

La reunió anual també va servir per valorar l'estat dels comptes, aprovar el pressupost per enguany i acceptar l'alta de nous germans.

Bon balanç de les Festes

El balanç de les Festes de Sant Sebastià de la Seu d'Urgell, que s'han dut a terme enguany des del passat dijous, 18 de gener, i fins aquest diumenge, dia 21, ha estat molt positiu. Els actes commemoratius es van iniciar amb una xerrada-col·loqui sobre els 25 anys d’olimpíades, a càrrec de Ramon Ganyet, director de la subseu olímpica dels Jocs Olímpics del 92. D'altra banda, el tret de sortida oficial va ser divendres, 19 de gener, a les vuit del vespre, amb la lectura del pregó inaugural, que va fer la historiadora urgellenca Carme Xammar, i la tradicional torrada de pa amb allioli, codonyat i altres complements gastronòmics.

La celebració va continuar dissabte 20 de gener, dia de Sant Sebastià i jornada festiva a la Seu d'Urgell. El primer acte va ser un solemne ofici a la Catedral, amb el cant dels Goigs i el repartiment de panets beneïts. A les 12 del migdia, l’Ajuntament de la Seu va acollir l’Assemblea General Ordinària de la Germandat. A les dues del migdia es va fer un dinar de germanor i la jornada es va tancar amb un ball de tarda a la sala de festes Guiu de la ciutat, amb l'actuació del Duo Laser.

La commemoració de Sant Sebastià va seguir diumenge 21 de gener amb l'organització del vuitè Campionat de Botifarra 'Sant Sebastià', per eliminatòries, al local de la Penya Barcelonista Urgellenca. Els guanyadors van ser Sebastian Macías i Xetma, seguits de Ramon Boix i Ramon Serra. El tercer lloc se'l va endur la parella formada per Enric Colell i Francesc Barba. El mateix diumenge, el Concert de Sant Sebastià, a càrrec dels Acordionistes de l’Escola Municipal de Música, va omplir a la Sala de Sant Domènec. El programa va finalitzar amb una missa en record dels Germans confrares difunts, a l’església de la Missió, a les vuit del vespre.

Galeria d'imatges 1

Galeria d'imatges 2

  • Membres de la Germandat de Sant Sebastià 2018
  • Ramon Viaplana relleva Josep Canelles com a germà major