Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Gerri recuperarà una hectàrea de salines per tornar a produir sal

Gerri recuperarà una hectàrea de salines per tornar a produir sal

23/03/2010 18:48

Gerri de la Sal recuperarà aquest any una hectàrea de salines per poder tornar a elaborar l'element que forma part del propi nom del poble. Es tracta de terrenys de quatre particulars que els han cedit per poder restaurar els salins, recuperar l'espai i l'ancestral ofici desaparegut en aquesta localitat fa uns vint anys.

L'objectiu en què es treballa des de l'Ajuntament és poder tornar a comercialitzar sal de Gerri l'any vinent. Xavier Rivera, alcalde de Baix Pallars, explica que en produiran uns 70.000 quilos anuals per posteriorment vendre'ls. Els fons Feder financen el 50% del projecte valorat en 778.197 euros. El projecte també contempla restaurar la font d'aigua salada i adequar el magatzem de la sal.

Durant molts anys la riquesa del poble de Gerri va ser la producció artesanal de la sal. Però a finals de la dècada dels anys 70 l'activitat ja es trobava en decadència. Des de llavors les salines es van pràcticament aturar, fora del darrer saliner que treballava l'únic espai no afectat per la riuada del 1982 i que va mantenir la seva activitat fins a finals de la dècada dels 90.

Des de l'Ajuntament es va crear a la tardor del 2003 el Consorci per promoure un seguit d'activitats entorn l'aspecte de la sal i l'arquitectura de la població. La concentració salinera de l'aigua de la font és de 7º Beaumé.

La font d'aigua salada s'adequarà per a visites turístiques i explotació comercial i la restauració de part de les eres de la zona del Roser es farà per a la seva explotació. La producció de sal (70.000 quilos a l'any) aportarà part dels seus ingressos de la facturació a un fons econòmic de restauració de salines i del manteniment de l'espai saliner, ha explicar l'alcalde.