Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Gilabert proposa una llei pròpia de finançament als pobles de muntanya

Gilabert proposa una llei pròpia de finançament als pobles de muntanya

La Diputació de Lleida exposa al Senat els problemes de recursos econòmics d’aquests municipis
Visita president de la Diputació, Jaume Gilabert
16/10/2007 18:21

El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha proposat la redacció d’un cos legislatiu específic pel finançament dels petits municipis i pobles de muntanya. Gilabert ha presentat la proposta en la compareixença a la Ponència d’Estudi sobre el Finançament Local creada en el sí de la Comissió d’Entitats Locals del Senat.

El president provincial ha volgut deixar clar que “la reforma de la Llei d’Hisendes Locals no serà efectiva en el món rural si no hi ha una Llei que contempli l’estructura específica d’aquest tipus de municipis”. Els barems de finançament s’haurien de basar en tres elements bàsics: la incorporació de l’extensió territorial dels municipis, el número de nuclis de població de cada municipi tenint en compte el factor de dispersió, i la incorporació de la població real de cadascun d’ells.

A més a més, Gilabert entén que s’haurien de contemplar les figures de protecció mediambiental del territori, que en la majoria d’ocasions suposa a aquest tipus de municipis un fre al creixement.

El president de l’ens lleidatà també ha fet una aposta per la inclusió de noves figures impositives com per exemple l’aprofitament hidroelèctric, la xarxa elèctrica que creua pels seus territoris o els usos lúdics del terreny no urbanitzable protegit.

Gilabert ha destacat també la possible recuperació de l’IVA pagat en inversions per aquests ajuntaments i la creació d’un fons nacional per zones de muntanya amb limitacions legislatives estatals, europees o autonòmiques.

Amb aquesta intervenció, el president de la Diputació ha volgut traslladar a la cambra alta la preocupació que li van traslladar dijous passat diversos alcaldes de l’Alt Urgell pels problemes crònics de recursos econòmics. En aquella trobada Gilabert es va comprometre a reflectir-ho en la compareixença a Madrid.