Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Govern i sindicats agraris s'uneixen contra la nova proposta de la PAC

Govern i sindicats agraris s'uneixen contra la nova proposta de la PAC

Coincideixen a denunciar que per a Catalunya suposa "una pèrdua de fons i de capacitat de decisió". Teresa Jordà pacta amb UP, JARC i FCAC aplicar els ajuts amb un Pla estratègic català i no de forma centralitzada
Signatura de l'acord entre Govern i sindicats agraris sobre la PAC (Foto: DARP)
05/12/2018 18:55

El Govern i representants del sector agrari han escenificat aquest dimecres un "front comú" contra la proposta de Política Agrària Comuna (PAC) que ha posat sobre la taula la Comissió Europea (CE). Després de reunir la Taula Agrària, la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha declarat que la nova PAC suposa per a Catalunya "una pèrdua de fons i de capacitat de decisió".

Per aquest motiu, el Departament ha consensuat amb Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya la decisió de demanar que s'apliquin els ajuts a través d'un Pla estratègic català, i no de manera centralitzada per part del govern espanyol que, segons Jordà, comportaria "la unificació de criteris i que es perdin avanços assolits", tenint en compte "la gran diversitat" del sector agrari a l'Estat.

Segons la consellera, les prioritats del marc financer plurianual que la CE ha posat sobre la taula comporten una reducció dels fons per a polítiques agràries i de les polítiques de cohesió social i econòmica "en favor d'altres partides" que consideren menys necessàries, com ara la despesa en seguretat. Un gir que, per Jordà, perjudica "tots els ciutadans europeus". A més, "sota el pretext de simplificar" el procediment, el marc proposat per la CE pot suposar un "reequilibri" de responsabilitats, "en detriment" de països com Catalunya, ha reiterat.

És per això que la proposta catalana implica reclamar la "regionalització dels fons" via plans estratègics que s'estableixin a escala territorial per poder fer una gestió "més eficient i eficaç" dels ajuts. En aquest sentit, i pel que fa a un possible veto de l'Estat espanyol, Jordà ha recordat que "l'Estatut ens dóna competències exclusives en agricultura i ramaderia"

D'altra banda, el Departament i el sector també han coincidit en el fet que "la nova PAC s'ha de modernitzar i simplificar amb polítiques que fomentin zones rurals dinàmiques i que assegurin la continuïtat del sector". A més, ha proposat que el volum de fons assignats en el nou període per al desenvolupament rural tingui en compte el nivell d'execució anterior, tot recordant que, gràcies a un sector agrari "actiu" i "emprenedor", Catalunya ha garantit l'execució total dels fons disponibles.

En el document consensuat a la reunió d'aquest dimecres, l'executiu i el sector defensen, entre altres, "la definició d'un agricultor genuí" amb indicadors objectius, com ara que els ingressos agraris siguin un mínim del 25% respecte dels ingressos totals . Aquest barem ha de permetre "que qui rep ajuts de manera prioritària siguin aquelles persones i empreses que tenen l'activitat agrària com a activitat principal", i no els qui fan un ús especulatiu amb les terres.