Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Governació destinarà més de 30 milions d'euros a l'ampliació del projecte de Banda Ampla Rural

Governació destinarà més de 30 milions d'euros a l'ampliació del projecte de Banda Ampla Rural

01/02/2008 18:10

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, ha anunciat aquest dijous l'ampliació del projecte de Banda Ampla Rural avui en la compareixença al Parlament de Catalunya. L'ampliació d'aquest projecte, que pretén garantir l'accés a Internet d'alta velocitat a tota la ciutadania de Catalunya, amb independència de la població on visquin, permetrà que el 98,3% de la població tingui connexió a Internet, així com la cobertura del 97,8% dels nuclis de població.

Durant la compareixença que havia sol·licitat el conseller Joan Puigcercós, va detallar l’ampliació que es realitzarà aquesta legislatura, a la qual s’hi destinaran més de 30 milions d’euros. També va explicar que amb aquesta nova inversió es pretén donar cobertura a tots els nuclis de població de més de 50 habitants, així com cobertura a tots els polígons industrials del país.

Cobertura actual

Fins ara, el projecte de Banda Ampla Rural s’ha desenvolupant en dues fases destinades a donar cobertura als nuclis de població de més de 100 habitants i als caps de municipi que no disposaven d’ADSL. La primera fase, va incloure les comarques de l'Alt Pirineu i Aran, les comarques de Lleida, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. La segona fase, va incloure les comarques de Barcelona, Girona i Catalunya Central.

Aquestes dues primeres fases, que finalitzen aquest primer quadrimestre de 2008, han suposat una inversió de 20 milions d’euros. El resultat ha estat la cobertura del 85,4% dels nuclis de població de Catalunya (2.735), ja sigui amb tecnologia WIMAX o ADSL. Abans de posar-se en funcionament el projecte Banda Ampla Rural, l’any 2003, només el 33,4% dels nuclis de Catalunya tenien cobertura ADSL.

Ampliació de la cobertura

Amb la nova inversió per al projecte de Banda Ampla Rural, el Departament de Governació i Administracions Públiques, a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, posarà en funcionament tres noves fases d’actuació per a l’ampliació de l’accés a Internet d’alta velocitat.
La fase III, dotada amb una inversió de 3 milions d’euros, servirà per ampliar la capacitat de la xarxa i adequar l’oferta i els preus a l’evolució del mercat. A més, donarà cobertura als ajuntaments que encara no tenen ADSL i que ja disposen d’alguna infraestructura per a la instal·lació d’estacions base.

En la fase IV es desplegaran les estacions base WIMAX en torres ja existents i es donarà servei a 133 nuclis de població més, unes 52.000 persones aproximadament. En la fase V es donarà cobertura als 240 nuclis de població més, els quals requereixen la construcció de noves torres, el que suposarà la cobertura d’unes 30.000 persones més. Totes dues fases, que tenen un pressupost de 30 milions d’euros, estaran totalment desplegades al 2010. Aquestes dues últimes fases tenen com a objectiu cobrir els nuclis de població de més de 50 habitants que encara no tinguin ADSL o WiMAX.

Des del Departament de Governació i Administracions Públiques es disposa d’un mapa de torres existents que poden optimitzar-se i oferir més serveis. A més ja s’han elaborat 96 estudis radioelèctrics que permetran establir l’emplaçament de noves infraestructures de telecomunicacions. Una de les finalitats d’aquests estudis és la cobertura de banda ampla.

Fase III

Cobertura d’ajuntaments que encara no tenen ADSL, ampliació de la xarxa i adequació de l’oferta

3 milions d’euros
Fase IV

Cobertura a nuclis de més de 50 habitants amb compartició d’infraestructures

30 milions d’euros
Fase V

Cobertura a nuclis de més de 50 habitants amb construcció d’infraestructures

Cercador BAR i contractació del servei

El desplegament del projecte de Banda Ampla Rural es pot consultar a través del cercador web que el Departament de Governació i Administracions Públiques va activar el passat mes de maig, a l’adreça: www.gencat.cat/societatdelainformacio. Les persones interessades a contractar el servei de banda ampla amb tecnologia WIMAX s’han d’adreçar a l'empresa adjudicatària responsable de desplegar i explotar la xarxa, Iberbanda (www.iberbanda.cat).