Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Governació inverteix 26 milions d'euros en l'extensió de les telecomunicacions a l'Alt Pirineu i Aran

Governació inverteix 26 milions d'euros en l'extensió de les telecomunicacions a l'Alt Pirineu i Aran

A l’Alt Urgell s’ha destinat 8 MEUR, el doble de la mitjana catalana Ausàs presenta a la Seu el pla Catalunya Connecta i visita el Centre Empresarial i Tecnològic de l'Alt Pirineu
Pla Catalunya Connecta - Ausàs
20/11/2009 14:40

El departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat haurà invertit a l’Alt Pirineu i Aran, abans no acabi l'any 2010, 26 milions d’euros en l’extensió de les telecomunicacions a les sis comarques pirinenques (l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran). Així ho ha explicat avui el conseller Jordi Ausàs, que ha presentat a la Seu d'Urgell les inversions en noves tecnologies al territori. El conseller ha estat acompanyat del president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro; el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch; i el coordinador territorial de Governació a l’Alt Pirineu i Aran, Josep Ardanuy.

La inversió en telecomunicacions, que s’ha vehiculat a través del Pla Catalunya Connecta, vol dotar de cobertura de telefonia mòbil, TDT i banda ampla els nuclis de més de 50 habitants de Catalunya i els de més de 10 del Pirineu, a més de tots els polígons industrials. El conseller Ausàs ha valorat positivament el desplegament del programa i, en el cas de l’Alt Urgell, s’ha felicitat per la col.laboració del Consell Comarcal, ja que s’ha aprofitat el desplegament previ de torres i instal.lacions.

Per la seva banda, el president alturgellenc, Jesús Fierro, ha agraït la feina feta des del departament de Governació en l’àmbit de les telecomunicacions i ha constatat una millora dels serveis en els últims anys, “tenint en compte les dificultats orogràfiques i metereològiques de la zona”.

En aquest sentit, el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, ha concretat  que la injecció econòmica en telecomunicacions a l’Alt Urgell ha estat de 8 milions d’euros, una xifra que dobla la xifra que s’ha invertit de mitjana a la resta de comarques catalanes. Bosch ha recordat que “feia falta posar al dia l’Alt Urgell i s’ha aconseguit”. Així mateix, ha afegit que malgrat que no s’ha cobert al cent per cent el territori a causa de les seves característiques demogràfiques i orogràfiques, en properes fases de cobertura via satèl.lit “es completarà el procés”.

Al final de l’acte de presentació, el conseller Jordi Ausàs i el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro, han signat un conveni per a la constitució d’una comissió de seguiment del tancament del pla Catalunya Connecta a la comarca de l’Alt Urgell.

El Pla Catalunya Connecta preveu un total de 356 actuacions a l’Alt Pirineu i Aran, 267 de les quals ja estan finalitzades i 89 s’han de completar en els propers mesos. D’aquestes, actualment, hi ha fins a 22 torres de telecomunicacions que estan en procés de construcció.

Alguns exemples d’extensió de telecomunicacions a l’Alt Pirineu i Aran són les actuacions a l’estació d’esquí de la Molina, que permeten la celebració de proves esportives com el Campionat del Món d’Esquí i altres esdeveniments. També s’ha connectat amb banda ampla el refugi de muntanya del Parc Nacional d’Aigüestortes, per poder fer reserves i comandes per Internet i consultar, per exemple, el web meteorològic de Catalunya. La mateixa actuació s’ha fet amb la Fàbrica de Llanes d’Arsèguel. També s’ha encès amb banda ampla la Vall Fosca.

1,2 milions pel CETAP

El conseller Jordi Ausàs també ha visitat avui el Centre Empresarial i Tecnològic de l'Alt Pirineu (CETAP), ubicat al centre Les Monges. El departament de Governació i Administracions Públiques ha donat suport a aquest projecte de desenvolupament econòmic amb ajuts que conjuntament sumen 1,18 milions d'euros. Aquesta inversió s'ha dedicat a rehabilitar i adequar l'edifici per ubicar-hi el centre i també per dotar-lo tecnològicament amb equips informàtics i de telecmunicacions, a més d'altres equipaments necessaris pel seu funcionament. En concret, 880.000 euros provenen del fons Feder, a més de 300.000 euros del programa Ciutat Digitals.

El conseller Ausàs ha destacat en la seva visita al centre la necessitat d'apostar per aquest tipus d'iniciatives en moments econòmics com l'actual.

El CETAP és una iniciativa conjunta de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, el Consell Comarcal de l'Alt Urgell i el Consorci Alt Urgell XXI. Té com a objectiu promoure projectes i accions dins l'àmbit de les tecnologies de la informació i comunicació per fomentar el desenvolupament de l'economia del coneixement.

El CETAP compta actualment amb un Punt TIC, recursos de suport tecnològic compartit, un viver d'empreses, aules de formació i els punts de suport de la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat de Lleida. Des d'aquest centre es vol millorar la competitivitat de les empreses pirinenques, oferint assistència i serveis tecnològics, impulsant transferència tecnològica i fomentant la innovació empresarial.