Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Grups ecologistes consideren que les administracions tenen "l'obligació" de mantenir l'ós al Pirineu

Grups ecologistes consideren que les administracions tenen "l'obligació" de mantenir l'ós al Pirineu

Els defensors dels plantígrads rebutgen el dret del govern aragonès a desmarcar-se del programa Piroslife, després dels darrers atacs de Goiat, i creuen que cal una taula de treball sobre la "coexistència"
Anàlisi d'un atac mortal de Goiat a una cabra, al Pallars Jussà (Agents Rurals)
24/07/2019 18:45

Els grups conservacionistes Sociedad Española de Ornitología-Birdlife, Fundación para la Conservación del Quebrantahuesos (FCQ), Amics de la Terra, Fons Natural i Ecologistes en Acció consideren que el govern d'Aragó "està obligat per Llei, europea, estatal i autonòmica", a "conservar" els óssos alliberats als Pirineus els darrers anys. Justifiquen aquesta exigència per normes que insten a "conservar la biodiversitat, especialment la més amenaçada", malgrat el rebuig creixent que la presència dels plantígrads genera entre la població autòctona. 

Aquests grups ecologistes rebutgen l'anunci del nou Govern aragonès de desmarcar-se del prograna Piroslife i deixar de donar-hi suport. A més a més, la Diputació General d'Aragó ha instat la Generalitat a fer-se càrrec de l'ós Goiat, perquè va ser qui va decidir alliberar-lo, després que les darreres setmanes el polèmic exemplar ha entrat al seu territori i -com ja sol fer al Pirineu català- ha protagonitzat diversos atacs contra el bestiar.

Els ecologistes rebutgen l'expulsió d'óssos conflictius i pensen que la solució passa per "una taula de treball sobre la ramaderia extensiva i la conservació de l'ós", davant del que consideren com "inacció del govern aragonès" després que aquest s'ha sumat al rebuig a la presència d'aquesta espècie, que ja han expressat anteriorment les administracions més properes a la població local, com són les del Pallars Sobirà, l'Aran i l'Arieja.

Segons els grups signants, tots ells amb seu central fora dels Pirineus, "després de ser catalogat l'any 1995 en perill d'extinció, els diferents executius aragonesos haurien d'haver aprovat fa més d'una dècada un Pla de recuperació l'ós, amb mesures i accions" per al que consideren com "coexistència amb la ramaderia extensiva". Una coexistència que, tanmateix, els ramaders del territori veuen "incompatible".

Els grups conservacionistes hi afegeixen que "el govern aragonès del 1993 va acceptar i es va comprometre amb Navarra, Catalunya i França a recuperar i reintroduir l'ós als Pirineus, amb fons europeus Life", i que "recentment" l'executiu "va donar de manera voluntària suport al projecte PirosLife iniciat el 2014, i la primera acció ressenyada era la introducció d'un nou exemplar per a la millora genètica de la població ossera existent", en referència a Goiat. Finalment el 2018 la Comissió Estatal per al Patrimoni Natural i la Biodiversitat, va aprovar el protocol d'intervenció amb óssos als Pirineus, elaborat pel Grup de Treball de l'ós als Pirineus (format per tècnics del Ministeri de Transició Ecològica i els governs de Catalunya, Aragó i Navarra).

Mostrar formulari de contacte