Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Higini Cierco es querella contra l'excap de govern d'Andorra i dos exministres pel 'cas BPA'

Higini Cierco es querella contra l'excap de govern d'Andorra i dos exministres pel 'cas BPA'

El màxim accionista de l'entitat bancària fins a la seva nacionalització els porta a la Justícia perquè considera ''arbitràries'' les decisions que van adoptar
BPA (Foto d'arxiu)
16/07/2019 12:30

El màxim accionista de Banca Privada d'Andorra (BPA) fins a la seva nacionalització, Higini Cierco, ha interposat aquest dilluns una querella criminal contra l'excap de govern d'Andorra, Toni Martí, i els exministres Jordi Cinca i Gilbert Saboya. Els acusa de prevaricació continuada en el marc del denominat 'cas BPA'. També figuren com a querellats l'exdirectora de l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), Maria Cosan, el president de l'Agència estatal de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB), Albert Hinojosa, i el director d'aquest darrer organisme, Òscar Gelabert. L'escrit entrat a la Batllia, que va acompanyat de nombrosa documentació, posa de relleu les ''nombroses decisions arbitràries i omissions malintencionades'' que s'haurien donat abans i durant l'existència dels efectes de la nota del FinCEN, que van tenir "un efecte devastador per a BPA".

En un comunicat de premsa difós pel grup Cierco s'informa que la voluminosa querella presentada dilluns és un ''compendi de les diverses accions o decisions'' preses ja abans del 10 de març de 2015, quan es va publicar el 'Notice' del FinCEN, i els acords o resolucions que s'han adoptat amb posterioritat, fins arribar a la recent acció social que, impulsada per l'AREB, reclama més de 400 milions d'euros als membres de l'antic consell d'administració de BPA.

Segons el grup Cierco, els indicis, proves i motius que argumenten el convenciment que els querellats van cometre un delicte major de prevaricació continuada essent els presumptes autors d'aquests fets autoritats o funcionaris ''són molt nombrosos i van desgranant-se al llarg de més de mig centenar de pàgines'', on també s'annexen les diverses resolucions judicials espanyoles que han exculpat BPA, la seva filial Banco Madrid o els seus responsables de moltes acusacions que inicialment s'havien formulat.

La querella presentada aquest dilluns inicia ara la seva tramitació i posteriorment es comunicarà si s'admet a tràmit.

Peticions

L'escrit, a banda de sol·licitar que es prengui declaració a tots els querellats, també recull la necessitat de sol·licitar a diversos organismes totes les comunicacions que van dur a terme entre elles o amb el FinCEN o qualsevol autoritat espanyola. També es demana, per exemple, que o bé el govern andorrà o l'organisme escaient de l'administració andorrana, o bé la consultora internacional PricewaterhouseCoopers (PwC) aportin l'informe realitzat al seu dia que informava de l'existència de prop d'un miler de comptes o clients que haurien blanquejat.