Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Homenatge a Josep Garcia Muixí, 'Jaumet de Tuixent'

Homenatge a Josep Garcia Muixí, 'Jaumet de Tuixent'

El poble de Tuixent recordarà el conegut cantaire amb un acte públic, aquest dissabte a les 6 de la tarda. Al llarg de la seva vida va recopilar unes 150 cançons populars del Pirineu, que interpretava amb el grup Surti com Surti en molts aplecs i festes
Josep Garcia Muixí, 'Jaumet de Tuixent' (1928-2012)
10/10/2019 20:05

El poble de Tuixent retrà aquest cap de setmana un homenatge al cantaire Josep Garcia Muixí, conegut com el 'Jaumet de Tuixent' (1928-2012). L'acte, obert a tothom tindrà lloc aquest dissabte, dia 12, a les 6 de la tarda al Centre Cívic de la població alturgellenca.

En una entrevista a RàdioSeu, l'alcaldessa de Josa i Tuixent, Marta Poch, ha justificat el reconeixement perquè considera important recordar "aquelles persones que ja no són a Tuixent però que ens han deixat un llegat històric i cultural al poble". Per preparar l'acte, s'ha recopilat dades, fotografies, enregistraments i records de l'homenatjat, amb la intenció que també acabin configurant una exposició permanent dedicada al Jaumet, considerat com un dels últims cantaires vocacionals que ha tingut el Pirineu català. Per tot plegat, Poch creu que és un personatge valuós per al municipi.

Poch, a més a més, confia que l'acte d'aquest dissabte serveixi per posar-se en contacte amb d'altres persones que tinguin material relacionat amb l'homenatjat. Per exemple, fotografies de quan era jove, abans que es fes conegut per la seva faceta musical, de cara a conèixer més facetes de la seva vida. La trobada comptarà amb la presència de músics amb els quals va compartir escenari i també s'hi podrà adquirir els discos que va enregistrar.

L'acordionista Trini Travé, que amb Josep Garcia i Francesc Sanvicens ('El Ferrer del Quer') va formar el grup musical Surti com Surti, recorda el Jaumet de Tuixent amb afecte i assenyala que era una "molt bona persona, entranyable per a tothom i que tenia moltes coses bones i sempre anàvem plegats a cantar d'un poble a l'altre". De fet, Travé assenyala que en alguns pobles ja els contractaven "d'un any per l'altre" perquè hi anessin a tocar les cançons més genuïnes del Pirineu i d'altres peces festives. Com a anècdota, ha explicat que van triar el nom de Surti com Surti "perquè hi feia algunes cançons molt llargues, i si no sortia bé, la gent ja ho sabia abans".

Ernest Sitges, pastor de professió, va establir una relació d'amistat amb Josep Garcia perquè cada any el llogava per a una festa que organitzaven els pastors de l'entorn del Cadí, i actualment continua la seva tasca com a membre de Surti com Surti. L'acordionista de Bagà creu que cal reivindicar la necessitat de conservar les cançons tradicionals de cada poble, perquè aquesta és la millor manera d'homenatjar els cantaires que, com el Jaumet de Tuixent, ja no hi són.

Divulgador d'El Llodrigó

Nascut l'any 1928 i miner de professió, Josep Garcia Muixí va aprendre moltes cançons populars al llarg de la seva vida, fins a aplegar-ne al voltant de 150 en el seu repertori. Però la que va cantar més vegades va ser, sens dubte, El llodrigó, una cançó eròtica i plena d'humor que el públic sempre li demanava a les seves actuacions. La peça, de fet, ha acabat esdevenint una de les cançons més populars del Pirineu català. També acostumava a cantar composicions com ara La cirereta, La ballarusca, La desgràcia d’un pobre home, La modista de Balaguer o El gall negre, entre moltes altres.

El Jaumet de Tuixent formava part del grup Surti com Surti, amb el qual va enregistrar el disc Al peu del Cadí i va actuar per últim cop el 28 d’octubre de 2012, a la III Trobada d’Acordions Diatònics de la Pobla de Lillet. També havia actuat en solitari en diverses manifestacions de cultura popular i tradicional. Ell i El llodrigó no faltaven mai, per exemple, a la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu, a Arsèguel, o a la cantada popular de la Festa de les Trementinaires, al seu poble natal. Justament l’any 2011 va ser distingit amb el premi Trementinaire d’Honor. Garcia, que era solter i no havia tingut fills, va morir a casa seva a Tuixent el novembre de 2012, quan tenia 84 anys.