Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Hotels i càmpings avalen l'ordre estatal de tancar, tot i que la gran majoria ja ho havien fet

Hotels i càmpings avalen l'ordre estatal de tancar, tot i que la gran majoria ja ho havien fet

Quasi tots els establiments turístics han aturat progressivament la seva activitat al llarg dels dies previs, i asseguren que ja fa una setmana que les mesures anunciades ara s'apliquen "de facto"
Hotel a la Seu d’Urgell
20/03/2020 16:20

La Federació Catalana de Càmpings ha avalat aquest divendres el tancament dels establiments per l'estat d'alarma pel coronavirus, ordenat el dia anterior pel govern espanyol. De fet, el gremi ha matisat que la immensa majoria d'establiments del sector ja havien tancat al llarg dels dies previs i que ara mateix només restaven oberts una desena de càmpings dels 351 que hi ha a tot Catalunya, molts d'ells ubicats a l'Alt Pirineu.

En la mateixa línia s'han expressat des dels hotels pirinencs. El president de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell, Miquel Àngel Sánchez, ha explicat a RàdioSeu que, tot i que l'ordre ministerial ha arribat ara, "ja fa pràcticament una setmana que quasi tots els establiments van tancar", bàsicament perquè "pràcticament no hi ha activitat: els clients pràcticament no es mouen; i els que es mouen, van a dormir a casa".

Sánchez hi ha afegit que, si bé és cert que en molts hotels encara hi havia presència d'estrangers i el seu tancament és o ha estat més gradual, en el cas de la Seu i l'Alt Urgell el procés ha estat molt més ràpid perquè aquí "amb grups d'estrangers i amb touroperadors s'hi treballa molt poc, i la gran majoria són clients directes". A més a més, a la majoria d'establiments de la comarca ja es van anul·lar totes les reserves en només tres dies.

El president de la Federació de Càmpings, Miquel Gotanegra, ha concretat, consultat per l'ACN, que el seu sector es va reunir virtualment la setmana passada i va acordar no acceptar nous clients i iniciar un desallotjament "progressiu", que ha estat "molt tranquil. Tot i això, càmpings de l'àrea de Barcelona amb clients amb dificultats per tornar a casa busquen fórmules per garantir el seu retorn, perquè la federació també els recomana tancar.

Per tant, segons el president de la federació, la decisió del govern espanyol no els ha agafat a contrapeu perquè "és un sector on la gent està molt junta i no hi ha parets, i el millor per a nosaltres i per als nostres clients, és desallotjar i tancar".

En la mateixa línia, la Confederació de Càmpings del Mediterrani (CCM) ha recomanat el "tancament ordenat" de totes les instal·lacions com a "exercici de responsabilitat" tot i el "greu perjudici econòmic" que suposa. L'organització, integrada per les associacions de Girona, Tarragona, Lleida, Castelló, València, Alacant i també els Càmpings de Muntanya situats a més de 1.000 metres d'altitud, demana als qui que no tinguin clients que suspenguin l'activitat, i als que hi encara acullin algú, que els desallotgin o que hi hagi una "permanència amb serveis mínims".

La CCM assegura que les mesures que proposa la Moncloa ja s'estaven aplicant 'de facto' i ha admès que s'ha estès la "confusió" a l'hora d'interpretar les mesures que no tenien en compte "la complexa casuística dels càmpings". L'organització afirma que "un elevadíssim percentatge estan tancats excepte situacions molt excepcionals" i "pràcticament tots ho faran en els propers dies".

ERO temporals

El tancament dels càmpings just quan començava l'arribada de clients suposa un cop dur a nivell econòmic i obligarà a presentar ERO temporals. "No tenim cap més solució", ha afirmat Miquel Gotanegra. Estan trigant una mica a fer-ho perquè, segons diu el president, busquen "la millor opció" per als treballadors. "De la mateixa manera que tenim clients molt fidelitzats, els equips també són molt estables i hi ha treballadors que fa molts anys que col·laboren amb nosaltres", ha descrit Gotanegra que afegeix que per aquest motiu estan "analitzant la situació" per trobar la solució "que sigui menys desfavorable per als equips".

La Federació exposa que a dia d'avui els 351 càmpings tenen capacitat per a allotjar uns 300.000 campistes i generen al voltant de 20 MEUR de pernoctacions l'any. "Hem de tenir en compte que també tenim molts campistes durant la temporada baixa perquè, pel bon clima, venen primavera i tardor", ha explicat el president dels càmpings. "Un cop haguem superat la situació, haurem de demanar que es treballi moltíssim per reactivar el sector turístic", ha conclòs.