Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Impulsen el Col·lectiu Reviure les Valls per reactivar Josa i Tuixent i la Vansa i Fórnols

Impulsen el Col·lectiu Reviure les Valls per reactivar Josa i Tuixent i la Vansa i Fórnols

Entre les prioritats que es marquen hi ha trobar solucions al despoblament, l'oferta laboral i la pèrdua d'activitat als sectors primari i secundari. Es proposen generar condicions favorables per fer créixer la població de la zona
Reviure les Valls
21/01/2021 18:05

Un grup de veïns dels municipis de Josa i Tuixent i de la Vansa i Fórnols han posat en marxa el col·lectiu Reviure les Valls, que vol contribuir a reactivar la vall de la Vansa i Tuixent, al vessant sud del Cadí. El grup ha justificat la creació perquè consideren que la zona viu "un procés d'acció-reflexió col·lectiu" sobre la realitat local i el seu futur, en temes com ara l'èxode juvenil, la manca de relleu generacional, la manca de serveis i oportunitats laborals i la pèrdua d'activitat dels sectors primari i secundari.

Una de les prioritats que s'han marcat és frenar el despoblament i atraure l'arribada de nous habitants. Consideren que les causes de la pèrdua de població "són diverses i que el primer que cal és "generar les condicions favorables perquè cadascú s'hi pugui desenvolupar en l’àmbit laboral de forma autònoma i sostenible". Per això, creuen que cal no només analitzar què es pot fer per afavorir l'arrelament sinó també posar sobre la taula què s'ha fet "malament" fins ara, com també conscienciar les administracions de la necessitat d'una manera "diferent" de gestionar aquest territori.

Entre les primeres idees que planteja el Reviure les Valls hi ha "fomentar la cohesió veïnal, tot creant xarxes d’ajuda mútua per afavorir la dinamització social", i "disminuir els efectes de la carència de serveis bàsics". En segon lloc, veuen bàsic "aprofitar la riquesa de recursos primaris i secundaris i, juntament amb el turisme, aconseguir una major oferta i autogestió del treball", tot creant borses laborals dels dos municipis que incloguin ofertes i gent que hi vulgui treballar.

Pel que fa a l'habitatge, aposten per conèixer les ofertes d'habitatges en desús o en runes per tal de connectar les persones que busquen un lloc on viure a la zona amb els propietaris de les cases. En la mateixa línia, veuen necessari poder oferir habitatge assequible, tant de lloguer com de compra, i acollir les famílies nouvingudes per facilitar-los l'arrelament.

Des del col·lectiu Reviure les Valls remarquen que els seus components són veïns i veïnes que viuen a la vall tot l'any i que per això en coneixen bé la realitat quotidiana.