Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Impulsen una plataforma en defensa de la ramaderia extensiva als Pirineus

Impulsen una plataforma en defensa de la ramaderia extensiva als Pirineus

El projecte, que agrupa ramaders catalans, aragonesos i navarresos, vol posar de relleu l'aportació del sector al manteniment de zones despoblades i a la conservació de l'entorn

Constitució d'una plataforma en defensa de la ramaderia extensiva als Pirineus (Foto: UAGN)
Constitució d'una plataforma en defensa de la ramaderia extensiva als Pirineus (Foto: UAGN)
12/02/2019 19:20

Agrupacions de ramaders d'arreu dels Pirineus s'han unit per crear una plataforma amb la qual volen reivindicar el paper de la ramaderia extensiva en la conservació del medi i, alhora, alertar dels riscos als quals s'enfronten com ara els atacs de la fauna salvatge al bestiar.

El president del sindicat agrari lleidatà ASAJA-AEALL, Pere Roqué, ho ha donat a conèixer aquest dilluns tot coincidint amb el fet que aquest dilluns havia estat citat a declarar, als jutjats de Tremp, arran de la denúncia presentada per l'entitat conservacionista Nova Eucària per la protesta que els ramaders del Pallars Sobirà van dur a terme l'estiu passat, quan van deixar a l'oficina del Parc Natural de l'Alt Pirineu un vedell. Amb aquesta acció, precisament, els pagesos volien mostrar els danys que causen els animals salvatges alliberats al Pirineu per les administracions superiors.

"Seriós perill d'extinció"

Roqué ha explicat a l'ACN que la nova plataforma es va presentar dijous passat a Pamplona i, a banda de les agrupacions d'ASAJA a Lleida i Osca, també la impulsa la Unió d'Agricultors i Ramaders de Navarra (UAGN). Inicialment serà un grup de treball que té com a objectius principals "la dignificació de la professió", la "gestió equilibrada del territori" i la preservació d'aquesta activitat que, segons alerten, "està en seriós perill d'extinció".

En aquest sentit, el col·lectiu transpirinenc reivindica "racionalitzar la convivència entre fauna salvatge i ramaders", en la qual els pagesos "no siguin aliens a les decisions polítiques" i se'ls reconegui com a "agents decisius en la preservació de l'activitat econòmica" a les valls pirinenques.

Pel que fa precisament a la denúncia presentada per Nova Eucària, Pere Roqué confia que s'arxivi la causa perquè considera que "no hi ha causa". El portaveu d'ASAJA ha aprofitat per recordar al jutjat que aquell vedell "finalment va haver de ser sacrificat, però no per ganes del ramader afectat sinó per culpa d'una fauna salvatge que ara la tenim desbocada i descontrolada a les comarques del Pirineu".

Roqué conclou que la denúncia ecologista intenta desviar l'atenció sobre el fet que el ramader protestava "perquè el seu ramat havia patit un atac i aquell vedell havia quedat ferit". I recorda que, tal com demostrarà la nova plataforma, aquest és un problema que actualment ja afecta tots els vessants dels Pirineus i que és l'hora de "mostrar a la societat civil tot el que està passant als estius a les comarques dels Pirineus, i no només a les de Catalunya, com també està passant a les valls de l'Atlàntic fins a Galícia".

Per contra, la directora de Nova Eucària, Anna Carbonell, ha dit a la sortida del jutjat que demanaran "l'obertura de més diligències i que se citin més testimonis", com ara el veterinari que va dur a terme el sacrifici. Segons l'entitat ecologista, amb seu a Sant Quirze del Vallès, el fet de deixar el vedell a l'oficina del PN Alt Pirineu a Llavorsí suposa "la comissió dels delictes de maltractament animal amb resultat de mort i abandonament animal".

En la declaració s'ha recordat que el dia dels fets el vedell finalment va ser recollit al cap de tres hores de la protesta, a instàncies dels Agents Rurals. Tanmateix, a causa de les ferides que havia patit en l'atac de fauna denunciat pel propietari, l'animal va haver de ser sacrificat.

Mostrar formulari de contacte