Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Inauguració de la Ruta de la Llengua a Organyà

Inauguració de la Ruta de la Llengua a Organyà

La iniciativa vol potenciar el compromís de la societat amb la llengua catalana. Els actes d'aquest dissabte inclouen la presentació d'un monòlit, actuacions musicals i una xerrada de Quim Torra, president d'Òmnium Cultural
Monòlit d'inici de la Ruta de la Llengua a Organyà
23/10/2015 12:15

Aquest dissabte s'inaugura a Organyà el Km 0 de la Ruta de la Llengua, una iniciativa promoguda per l’associació Amics de les Homilies d’Organyà per potenciar el compromís de la societat amb la llengua catalana, com a element essencial de la identitat i la cohesió socials, i per reforçar lligams i complicitats al llarg dels territoris de parla catalana.

Els actes començaran a les 12 hores amb la presentació del monòlit de la Ruta de la Llengua, a la plaça de les Homilies, que es clourà amb una cantada del Cor de Caramelles d’Organyà. Acte seguit es farà una visita guiada al poble. La inauguració de la Ruta serà presidida per l’alcalde d’Organyà, Celestí Vilà, a qui acompanyaran la vicepresidenta segona de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol; la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; el president dels Amics de les Homilies d’Organyà, Joan Estragués, i el vicepresident primer de la Xarxa Vives d’Universitats, Joan Viñas. També hi assistirà l’autor de l’escultura, Ramon M. Jounou.

A les 16.30 hores, a la Col·legiata de Santa Maria, tindrà lloc la segona part de l’acte: “Organyà: principi, continuïtat i futur”. En aquest marc, Quim Torra, president d’Òmnium Cultural, pronunciarà la conferència “La llengua catalana tret essencial de la nostra identitat”, amb la participació de la directora general de Política Lingüística. Seguidament tindrà lloc l’audició de la Cantata de les Homilies d’Organyà, obra del compositor Albert Carbonell, a càrrec de Pau Bordas i el quartet Lux et Umbra, dirigits per Robert Armengol. Els actes seran conduïts per la periodista Anna Figuera.

Valor simbòlic de les Homilies

Tenint en compte el valor simbòlic i referencial de les Homilies d’Organyà per a la llengua catalana, Organyà i la plantada del monòlit representen el punt de partida de la Ruta de la Llengua, que recorrerà altres poblacions.

A més d’Organyà, es preveu que la Ruta de la Llengua segueixi les poblacions següents: Palma; l’Alguer; Beniarjó-Gandia; Folgueroles, Prada de Conflent; Montserrat i Andorra la Vella. A cadascun d’aquests indrets es preveu plantar un monòlit representatiu i fer diversos actes. La ruta és una iniciativa de l’associació Amics de les Homilies d’Organyà amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística i diverses entitats i institucions.