Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Inaugurada a Coll de Nargó una exposició sobre ous i cries de dinosaures

Inaugurada a Coll de Nargó una exposició sobre ous i cries de dinosaures

S'hi poden veure fòssils de grans dimensions provinents dels Estats Units, l'Argentina i la Xina L'Espai Dinosfera acollirà la mostra fins al 28 d'agost, abans que es traslladi a Barcelona
Espai Dinosfera - Exposició 'Ous i cries de dinosaure'
11/07/2014 13:45

L'exposició "L'eclosió del passat: ous i cries de dinosaures" ja es pot veure a Coll de Nargó. La mostra, centrada en la reproducció dels dinosaures, es podrà visitar fins al 28 d'agost a l'Espai Dinosfera.

L'acte inaugural s'ha dut a terme aquest divendres i ha comptat amb la presència d'Àngel Galobart, cap de recerca del grup de Mesozoic de l'Institut Català de Paleontologia (ICP) Miquel Crusafont i coordinador científic de l'exposició; Benito Fité, alcalde de Coll de Nargó; Josep Ramon Ibarz, vicepresident de la Diputació de Lleida; Josep Borrell, director dels Serveis Territorials de Lleida de la Generalitat de Catalunya, i Luis Rey, pal.leoil.lustrador.

La mostra inclou nius i ous de grans dimensions provinents dels Estats Units, l'Argentina i la Xina, amb peces emblemàtiques com la reproducció de l’embrió “Baby Louie”, trobat a la Xina l’any 1993. La proposta també vol contribuir a donar a conèixer l’espectacular registre fòssil dels jaciments de dinosaures de la zona de Coll de Nargó, que l’any 2005 van proporcionar la niada d’ous de dinosaure més gran d’Europa i que també està exposada.

Col.laboració institucional

El representant de l'ICP, Àngel Galobart, ha convidat tothom a gaudir de la mostra, que es troba "al lloc que toca", un espai "únic i amb gran valor paleontològic".

Per la seva banda, l'alcalde de Coll de Nargó, Benet Fité, ha recordat durant la inauguració l'aposta del municipi per donar a conèixer el món dels dinosaures i s'ha mostrat orgullós de les instal.lacions de l'Espai Dinosfera, eix de promoció turística. A més, en el seu discurs ha expressat l'agraïment al suport institucional i l'aportació del voluntariat.

En el seu torn de paraula, Joan Ramon Ibarz, vicepresident de la Diputació de Lleida, ha remarcat la importància que té el fet que una mostra tan rellevant es pugui veure a l'Alt Urgell abans que a Barcelona. Així mateix, ha instat a continuar el procés de col.laboració amb Isona per potenciar la divulgació i la dinamització turística.

Finalment, el director dels Serveis Territorials de Lleida, Josep Borrell, s'ha expressat en el mateix sentit i ha subratllat "la il.lusió per haver pogut tirar endavant aquest projecte". També ha agraït la feina als col.laboradors i ha animat Coll de Nargó a continuar apostant pel món de la paleontologia, amb tots els beneficis que això pot reportar.

Per primer cop a Catalunya

La mostra, que s’exhibeix per primer cop a Catalunya, ha estat produïda per l’empresa nord-americana The Stone Company, en col·laboració amb l’australiana Gondwana Studios. L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i l’Ajuntament de Coll de Nargó han coordinat la seva adaptació a l’Espai Dinosfera.

L'exhibició coincideix amb l’època de major afluència de visitants. L’any passat, el museu nargoní va rebre més de 2.000 visites durant els mesos de juliol i agost i, amb la nova exposició, s'espera augmentar aquesta xifra.

Mostra interactiva

Els continguts de “L’eclosió del passat: ous i cries de dinosaures” se centren en la reproducció de diversos grups d’aquests animals. És una mostra interactiva adreçada a totes les edats que convida el visitant a tocar un niu reconstruït de més de 2 metres de diàmetre d’un oviraptor o ossos reals de dinosaures hadrosaures. També permet excavar en diferents estacions per trobar ous enterrats de sauròpode. Una de les peces més espectaculars és la reconstrucció d’un embrió d’oviraptor trobat a la Xina l’any 1993 i conegut com a “Baby Louie”, que és la imatge principal de l’exposició.

La mostra es podrà visitar a partir de dilluns a dissabte, d'11 a 14 h i de 17 a 20 h i els diumenges i festius, d'11 a 14 h. El dia 28 d’agost l’exposició tancarà portes i es traslladarà al Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i a l’Espai Cultura de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, a Sabadell, on romandrà fins a mitjans de gener. “L’eclosió d+9el passat: ous i cries de dinosaures” ha estat exposada a diversos museus dels Estats Units, Mèxic, Austràlia i Nova Zelanda.

Galeria d'imatges