Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Inaugurada a l'Espai Ermengol l'exposició sobre la figura del general Moragues

Inaugurada a l'Espai Ermengol l'exposició sobre la figura del general Moragues

Miquel Calçada, comissari del Tricentenari, ha fet un reconeixement públic de qui fou el governador militar de la fortalesa de Castellciutat La mostra i la restauració de la Torre Solsona s'inclouen en els actes per recordar els fets del 1714
Espai Ermengol - Exposició Moragues Inauguració
19/07/2014 18:07

El comissari de la commemoració del Tricentenari, Miquel Calçada, ha inaugurat aquest dissabte l'exposició 'La Seu d'Urgell, Castellciutat i el general Moragues durant la Guerra de Successió' que ja es pot visitar a la tercera planta de l'Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d'Urgell.

En l'acte inaugural de la mostra, dedicada a la figura del governador de la fortalesa de Castellciutat durant la Guerra de Successió, i que ha congregat força urgellencs i urgellenques que han omplert la sala on està ubicada l'exposició, també hi han participat l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, i el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Lleida, Josep Borrell. A més a més, hi ha intervingut la directora de l'Espai Ermengol, Urgell Escribà, i la coordinadora de l'exposició, Esther Miralles.

En els parlaments de la inauguració de l'exposició, Miquel Calçada ha manifestat la seva satisfacció pel fet d'estar a la Seu d'Urgell amb motiu de la inauguració i ha agraït la col.laboració de les persones i institucions que han fet possible la recuperació de la figura de Josep Moragues. “Entre tots estem construint amb la commemoració del Tricentenari un acte de reafirmació de país i del nostre patrimoni, fet que ens deixarà un llegat permanent pel conjunt del país i de la Seu”, ha afirmat.

En relació amb el General Moragues, protagonista de l'exposició, el comissari del Tricentenari ha volgut fer un reconeixement públic de la seva figura, "que comença a ser coneguda i valorada”. I ha afegit: “Amb el General Moragues al capdavant, la Seu i Castellciutat es van convertir en defensa aferrissada de la causa austriacista, amb una gran rellevància militar, i va patir la humiliació i escarni per part de les tropes borbòniques”. “Actes com el d'avui serveixen per recordar la nostra història i projectar-nos cap al futur, i aquest any 2014 és el moment de reescriure la nostra història”, ha conclòs el comissari del Tricentenari.

Per la seva part, l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha explicat que ja fa tres anys que es va pensar en fer una exposició dedicada a Josep Maria Moragues, governador de la fortalesa de Castellciutat. Batalla ha remarcat que calia fer aquesta exposició per dos motius. “Per una banda, els urgellencs havien de conèixer què va passar a la Seu durant la Guerra de Successió, població que juntament amb Barcelona i Cardona van ser les darreres places fidels a l'Arxiduc Carles d'Àustria; i per una altra, calia fer possible que la Seu d'Urgell entrés dins la Ruta 1714, que engloba 10 municipis com a escenaris de la Guerra de Successió al nostre país” ha manifestat l'alcalde urgellenc.

Albert Batalla insta a "crear a través d'aquest discurs un atractiu turístic i un reclam econòmic per a la Seu i el territori". I especifica: "Tot aquest patrimoni històric de la ciutat, com són la Ciutadella de Castellciutat i la Torre Solsona, cal posar-les en valor, juntament amb la Catedral".

Després de la inauguració de l'exposició dedicada al general Moragues, el comissari del Tricentenari, juntament amb l'alcalde de la Seu i regidors de l'equip de govern s'han desplaçat fins a la Torre Solsona, una de les fortificacions d'aquella època, on s'hi està acabant de realitzar les obres de rehabilitació i senyalització. La Torre Solsona esdevé així un dels escenaris de la Ruta 1714, formant part dels itineraris pels marcs de la Guerra de Successió.

'La Seu d'Urgell, Castellciutat i el general Moragues durant la Guerra de Successió'

L’exposició descriu de forma gràfica els esdeveniments històrics més importants que van tenir lloc a la Seu d'Urgell i Castellciutat en el context de la Guerra de Successió.

Així, els plànols, mapes i il·lustracions de l’exposició, acompanyats dels textos explicatius, permeten entendre de forma contextualitzada la guerra de Successió a les nostres terres: l’evolució de la fortalesa de Castellciutat, l’impacte de la guerra en la població de la plana urgellenca, la importància estratègica d’aquesta plaça durant el conflicte i el paper destacat del general Moragues com a governador militar de Castellciutat i cap superior de les fronteres.

Finalment, explica la resistència i la capitulació d’aquesta plaça, el setembre del 1713, així com les conseqüències de la derrota, tant a nivell local com de país.

L’exposició es complementa amb un documental amb entrevistes als següents experts en la matèria: Agustí Alcoberro, Albert Villaró, Josep Albert Planes, Carmen Xam Mar, Lluís Obiols i Quim Torra.

L'Espai Ermengol ha produït aquesta exposició amb el suport del Museu d'Història de Catalunya.

La mostra s’emmarca dins del conjunt d’actes organitzats per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell per commemorar el Tricentenari de la Guerra de Successió. Al llarg d’aquest any s’aniran celebrant diverses activitats al voltant d’aquests fets.