Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Inaugurada a Montferrer l'exposició 'Les escoles rurals'

Inaugurada a Montferrer l'exposició 'Les escoles rurals'

La mostra d'Òmnium Alt Urgell repassa l'evolució del model a la comarca les darreres dècades i la lluita per mantenir oberts els col·legis de poble. El centre d'Alàs, més a prop de garantir la continuïtat amb la incorporació de nous alumnes
Inauguració de l'exposició 'Les Escoles Rurals'
04/04/2017 12:15

El pati de l'Escola Rosa Campà de Montferrer, de la ZER Urgellet, acull aquesta setmana l'exposició 'Les escoles rurals'. Aquesta serà la contribució d'Òmnium Alt Urgell a la mostra d'àmbit nacional 'Lluites compartides', que es presentarà la setmana vinent a Barcelona. A l'acte inaugural, aquest dilluns, hi han assistit representants d'escoles de la comarca, ajuntaments i institucions que al llarg de les darreres dècades han treballat per mantenir oberts el màxim possible de col·legis de poble.

La presidenta d'Òmnium Alt Urgell, Núria Oliva, creu que ha estat un encert triar aquesta temàtica per representar la comarca i el Pirineu en l'exposició global que es farà properament a la capital del país. Oliva ha detallat que "cada territori ha triat una lluita per la qual s'hagi significat" i que totes unides permetran dibuixar un retrat molt real de "com s'ha forjat el país que tenim avui" a través de les lluites quotidianes.

En l'elaboració de l'exposició hi ha col·laborat l'historiador i tècnic del Consell Comarcal Carles Gascón, que ha subratllat que a diferència de les protestes urbanes, que solen ser "de flamarada" i amb la sortida sobtada de milers de persones al carrer, a les zones rurals les reivindicacions com aquesta se solen reflectir "a foc lent" i amb la constància al llarg dels anys per defensar la dignitat dels municipis petits. Gascón ha recordat que "en llocs amb poca població, concentrar una cinquantena de persones ja és un èxit", i ha recordat que la lluita per mantenir escoles obertes és lògica "perquè la gent que hi viu sap que darrera el tancament d'una escola, de vegades, també hi ha anat el tancament del poble mateix".

Més infants a l'escola d'Alàs

En aquest sentit, durant l'acte d'aquest dilluns ja es va avançar que, molt probablement, finalment podrà seguir oberta l'Escola d'Alàs, amenaçada de tancament per manca d'alumnes. Tot i que encara no hi ha confirmació oficial, fonts del centre van explicar durant la inauguració que s'està concretant la inscripció per als propers cursos de quatre nous alumnes, de tres famílies, que permetrien garantir la continuïtat de les classes al poble. A més a més, els serveis territorials del Departament d'Ensenyament a Lleida s'han ofert a col·laborar per tal de facilitar el manteniment del col·legi.

L'escola rural com a model

La mostra també té un record per a Rosa Campà, que va ser mestra de Montellà i després de Montferrer, on va acabar la seva carrera professional. L’actual Escola de Montferrer porta el seu nom, en homenatge a la seva figura  i a tot el que va aportar no només a l’escola de Montferrer sinó a tot el món de l’escola rural, especialment la pirinenca. Des de l'escola que porta el seu nom recorden que "conceptes com el de les intel·ligències múltiples nascut a la universitat de Harvard l’any 1983, l’aprenentatge competencial o la construcció col·laborativa del coneixement, teories tant en boga avui en dia i considerades pels experts com a innovacions educatives, ja fa anys que la Rosa Campà els va aplicar a la seva  escola i no només això, sinó que també les va difondre entre els seu companys fins a convertir-ho en un model escolar d’èxit.

Sense perdre de vista que els escolars d’avui són els ciutadans del demà i per tant, el futur de la nostra societat, l’escola actual de Montferrer "no ha perdut res de l’esperit educatiu de la Rosa Campà i continua perdurant aquella llavor innovadora que ella amb paciència i perseverança va anar sembrant en el seu dia a dia professional". L’equip directiu actual té com a guia, afirmen, "aquella mateixa manera de fer adaptada a les circumstàncies actuals, amb la ferma voluntat de continuar amb l’essència d’un model educatiu innovador". Un model que, lamenten, al conjunt de Catalunya "es valora i fins i tot s'elogia quan ens arriba des de Harvard o des d’una escola de Finlàndia, però potser no sabem apreciar prou quan ens el trobem a casa nostra" com en el cas de les escoles rurals pirinenques.

L’Escola de Montferrer està actualment consolidada, amb 79 alumnes i amb la perspectiva de mantenir-los i potser ampliar-los en base a la demanda i preinscripcions que arriben a cada curs. "Tot un èxit per una escola de poble, i malauradament una excepció dins la norma que ha suposat el tancament moltes escoles rurals", hi afegeixen.